5 vrsta hrane koje vam mogu pomoći kod žgaravice

Žgaravica vam može zadavati puno glavobolje. Bol se čak može osjetiti u samom nazivu bolesti. Radi se o osjećaju pečenja iza prsne kosti koji jako smeta svim bolesnicima koji ga osjećaju, a povremeno se događa mnogima od nas. 

Žgaravica i GERB: u oba slučaja riječ je o pravoj napasti

Žgaravica je već sama po sebi dosta neugodna. Zamislite koliko je tek neugodna gastroezofagealna refluksna bolest, poznata i kao GERB. Radi se o kroničnoj i učestaloj bolesti s kojom se bori čak 20 % ukupne populacije. Žgaravica i GERB su neugodna stanja s kojima se svakog tjedna suočavaju brojne osobe. Kako se osjećate ako patite od ovih stanja? Ne možete normalno spavati. Često osjećate žareći refluks (prouzročen vraćanjem kiselog želučanog sadržaja koji se diže prema grlu). Ponekad možda imate poteškoća i s disanjem i gutanjem, a katkad osjećate bol i neugodu pri gutanju. Osjećaj pečenja i tupa bol javljaju se iznenada i čini se da nikada neće proći. Dobro nam je poznato s čime se suočavate, pa evo nekoliko stvari koje možete pokušati kako biste olakšali ovo neugodno stanje. Započnimo s hranom.

5 vrsta hrane koje vam mogu pomoći kada imate žgaravicu

1.Đumbir

Đumbir ima dokazana protuupalna svojstva i uistinu je jedan od vrijednih saveznika u borbi protiv žgaravice. Stoga ga liječnici često preporučuju za ublažavanje mučnine i žgaravice čak i u trudnoći. Đumbir se može upotrebljavati kod žgaravice jer je po prirodi lužnat. Upravo zbog toga ima smirujući učinak jer je zapravo kiselina uzročnik nadraženosti probavnog trakta.

2. Hrana bogata vlaknima

Namirnice bogate vlaknima, kao što su zobena kaša, žitne pahuljice, smeđa riža i druge vrste žitarica od cjelovitog zrna, odlične su za ublažavanje simptoma žgaravice. Zašto? Kao prvo, zbog toga što su bogate vlaknima. Puno bolje upijaju želučanu kiselinu što može pomoći kod žgaravice. Kao drugo, ne morate ih pojesti puno kako biste se osjećali sito, a to je važno jer i prejedanje može dovesti do pojave žgaravice. Kada niste sigurni što pojesti, odaberite laganu hranu bogatu vlaknima.

3. Zeleno lisnato povrće

Priča je slična kao i kod namirnica bogatih vlaknima. Zelena salata, rikola, kelj i krastavac sadrže puno vode. Tako jednostavno pomažu razrijediti želučanu kiselinu. Istovremeno ih ne morate jesti u velikim količinama kako biste osjećali sitost. Međutim, kada su u pitanju salate, trebali biste izbjegavati začinjavati ih kiselim umacima. Mogli bi vam više štetiti nego koristiti.

4. Banane

Banane su pametan odabir kada je u pitanju žgaravica. Slabije su kiselosti i slobodno možete dodati koji kolutić u svoju jutarnju zobenu kašu, za malo kreativnosti u osmišljavanju obroka za ublažavanje žgaravice. Tako ćete u jednome obroku dobiti vlakna, vitamine i minerale.

5. Jogurt

Na kraju, ne i manje važno, jogurt djeluje kao privremeni zaštitni sloj i može ublažiti simptome žgaravice. Jogurt i druge vrste mliječnih proizvoda (poput mlijeka i grčkog jogurta) oblažu jednjak pa nećete tako jako osjećati pečenje kod podizanja kiseline.

ALKALOID PROMO

Kod žgaravice se najčešće prvo savjetuje promjena prehrane i određenih navika, ali ako vam ovo  ne pomogne, GATTART je tu da spasi stvar! Možda se pitate zašto baš GATTART? Radi se o tableti za žvakanje koja ima ugodan okus mente. GATTART je antacid koji djeluje lokalno i neutralizira želučanu kiselinu, neovisno o sistemskoj apsorpciji. Jedna tableta sadrži 680 mg kalcijevog karbonata i 80 mg magnezijevog subkarbonata. Ovi ključni sastojci reagiraju sa želučanom kiselinom, potičući stvaranje vode i topivih mineralnih soli.

Zašto trpjeti ove neugodne simptome? Taj se problem neće riješiti sam od sebe.

Omogućite mir vašem želucu.

Želite li saznati više o lijeku GATTART,  posjetite stranicu proizvoda.
Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.