Jednostavni načini za ublažavanje zubobolje vašeg djeteta

Zubobolja je vrsta boli koju jedva podnose odrasli, a kamoli djeca. Kad se bol pojavi, predstavlja pravu nelagodu i djeci i odraslima. Istina je da djeca češće pate od zubobolje.

Najbolje je čim prije dijete odvesti stomatologu, a u međuvremenu, mama i tata nemojte se jako uzrujavati. Postoje načini za ublažavanje boli koji će vam kupiti još malo vremena dok ne posjetite stomatologa. Za početak, osvrnimo se na razloge zubobolje kod djece.   

Koji su glavni uzroci zubobolje u djece?

Karijes je jedan od najčešćih razloga zubobolje kod djece.

U većini slučajeva, kombinacija loše oralne higijene i konzumiranja hrane s previše šećera glavni je krivac za nastanak karijesa. Svi znamo da djeca vole slatkiše, a manje brinu o pranju zubi. Dakle, roditelji, sigurni smo da već znate što vam je činiti.

Drugi razlog za zubobolju su zubni apscesi koji također mogu uzrokovati veliku bol i nelagodu. Oni su malo složeniji oblik zubobolje, a takav zub može uzrokovati crvene, natečene desni i pulsirajuću bol, pogotovo kada vaše dijete žvače.

Gingivitis (upala desni) je prilično često stanje kod djece koje je uzrokovano nakupljanjem plaka. Prilikom četkanja dolazi do bubrenja i lakog krvarenja desni. Hrana koja ostaje među zubima djeteta također može uzrokovati zubobolju, pogotovo nakon što dijete pojede hranu poput kokica.

Poseban problem je lom zuba koji se može dogoditi tijekom igranja ili bavljenja sportom kad dijete pretrpi nagli udarac u lice, ili pri zagrizanju tvrde hrane. Oštećeni zub tad postane osjetljiv na vanjske podražaje. Jedan od čestih razloga za zubobolju su i zubi koji izbijaju (posebno kod beba).

Svakako biste trebali što prije dogovoriti pregled kod stomatologa, a u međuvremenu postoje načini koje možete iskoristiti za borbu protiv zubobolje. Ono što možete učiniti kako biste spriječili buduće zubobolje kod svog djeteta, je da se usredotočite na pravilnu njegu i higijenu. Pranje zuba je neophodno za dobro oralno zdravlje, kao i redovita upotreba zubnog konca. Najbolje je rano usaditi dobre navike u svakodnevnu rutinu vašeg djeteta. Dakle, započnite još dok su maleni!

Zubobolju kod vašeg djeteta možete ublažiti nekom od ovih metoda: što treba i što ne treba učiniti za ublažavanje zubobolje

Ako ne možete odmah odvesti svoje dijete stomatologu, postoje načini kojima u međuvremenu mozete ublažiti zubobolju.

Za početak, ako vaše dijete pati od zubobolje, obična topla voda (ne vruća ili hladna) sa žličicom kuhinjske soli može pomoći u ublažavanju osjetljivosti zuba. Neka dijete ispere usta slanom vodom kad god osjeti bol.

Hladan oblog na obrazu također može smanjiti bolne trnce.

Ako vaše dijete otežano žvače, svakako mu ponudite mekanu hranu, jogurt ili kajganu. U ovim situacijama svakako nemojte dopustiti vašem djetetu da jede hranu koja je slatka, vrlo vruća ili vrlo hladna.

Mlake tekućine ovdje su vaša najsigurnija opcija, stoga pokušajte ponuditi tekućine koje su mlake na dodir i koje neće još više pojačati zubobolju.

Isprobajte lijekove bez recepta koji ublažavaju bol

Učinkoviti su i jednostavni za korištenje. Zato bi ih svaki roditelj trebao imati u kućnoj ljekarni. Oni su također “spasitelji” kada se vaše dijete bori sa zuboboljom, a vi ga jednostavno ne možete odmah odvesti zubaru, pogotovo kada se bol pojavi noću. Najčešći bezreceptni lijekovi za ublažavanje zubobolje koji se primjenjuju kod djece su paracetamol i ibuprofen.

Ibuprofen se često koristi za liječenje simptoma prehlade i gripe, glavobolje i zubobolje u djece. Za djecu u dobi od 3 mjeseca i više ibuprofen obično dolazi u obliku oralne suspenzije, sirupa i sl. Za stariju djecu, koja mogu gutati tablete (obično od 12. godine života), ibuprofen je dostupan i u drugim farmaceutskim oblicima.

Umjesto zaključka

Zubobolja u djetinjstvu gotovo je neizbježna. To je jedna od onih vrsta boli tijekom rasta koju gotovo svako dijete doživi u jednom trenutku. Istina, koliko god bolno bilo, postoje načini kojima možete  ublažiti bol. Kao što smo već spomenuli, neki od sredstava za ublažavanje boli lako su dostupni u vašem domu, dok se drugi lako mogu pronaći u najbližoj ljekarni. Zapamtite, ne smijete predugo ignorirati bol. Što brži odlazak stomatologu je od iznimne važnosti kako bi se riješio problem , ali i spriječilo pogoršavanje stanja. Sve ostalo je samo privremeno rješenje.

ALKALOID PROMO

BlokMAX za djecu je lijek koji se izdaje bez recepta. Izvrstan je izbor za ublažavanje blage do umjerene boli poput zubobolje. Zašto? Jer sadrži ibuprofen koji pripada skupini lijekova poznatoj pod nazivom nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIL-ovi) koji ublažavaju bol, smanjuju oticanje i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu.

BlokMAX za djecu koristi se u djece u dobi od navršena 3 mjeseca nadalje (tjelesne težine veće od 5 kg) za kratkotrajno simptomatsko liječenje:

  • blage do umjerene boli kao što su glavobolja i zubobolja;
  • vrućice;
  • groznice i simptoma prehlade i gripe.

Želite li saznati više o lijeku BlokMAX za djecu posjetite stranicu proizvoda.

Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.