Kako prepoznati simptome anemije?

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza je vrlo često stanje. Smatra se jednim od najčešćih nutritivnih nedostatka u svijetu. Najčešće se javlja kod beba i male djece, kao i kod osoba starijih od 65 godina. Trudnice također mogu razviti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, kao i tinejdžeri koji intenzivno rastu i razvijaju se.

Dok je većina simptoma anemije zbog nedostatka željeza blaga, ponekad anemija može biti i zabrinjavajuća. Prije nego što pobliže pogledamo simptome i opcije tretiranja anemije, potrebno je definirati što je anemija uzrokovana nedostatkom željeza.

Već smo spomenuli, anemija uzrokovana nedostatkom željeza čest je tip anemije. To je stanje u kojem nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Crvene krvne stanice, točnije hemoglobin u njima, prenose kisik do ostatka tijela. Vrlo važna komponenta hemoglobinskog kompleksa je upravo željezo.

Kao što samo ime govori, anemija uzrokovana nedostatkom željeza razvija se zbog nedovoljne razine željeza u tijelu.

Prisutnost anemije može se dijagnosticirati jednostavnim krvnim testovima.

Koji su simptomi anemije uzrokovane nedostatkom željeza?

Iako postoje različite vrste anemije, neke su blaže, a neke ozbiljnije. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza obično počinje u blagom obliku, te može biti neprimjetna prije nego što nedostatak željeza postane dovoljno izražen da se simptomi pojačaju.

Ako ste zabrinuti da možda patite od anemije uzrokovane nedostatkom željeza, trebali biste pripaziti na ove simptome:

  • Umor ili slabost
  • Ubrzan rad srca, otežano disanje ili čak bol i u prsima
  • Vrtoglavica, glavobolja ili ošamućenost
  • Bol i upala jezika te usne šupljine
  • Hladne ruke i stopala
  • Blijeda koža i lomljivi nokti
  • Djeca s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza također mogu imati slab apetit

Svi ovi simptomi mogu biti pokazatelji da možda patite od anemije zbog nedostatka željeza. A što je s liječenjem?

Ne biste trebali brinuti, jer je anemija uzrokovana nedostatkom željeza prilično jednostavno izlječiva. Budući da se radi o nedostatku željeza, obično se uspješno liječi pravilnom prehranom i nadopunom  željeza preparatima na bazi željeza.

Liječnik će Vam preporučiti odgovarajuće pretrage i terapiju prema Vašim potrebama.

[ALKALOID PROMO] 

FEROZOMAL: dodatak prehrani sa željezom o kome želite saznati više

FEROZOMAL je dodatak prehrani u obliku vrećica s mikrogranulama za izravnu upotrebu, ugodnog okusa limuna i šumskog voća.

Vrećice FEROZOMAL sadrže željezo (željezov pirofosfat) u obliku liposomskog kompleksa. Željezo je okruženo fosfolipidnim dvoslojem (liposomom) i ne dolazi u izravan dodir sa sluznicom probavnog trakta. To osigurava visoku bioraspoloživost i dobru podnošljivost željeza bez metalnog okusa u ustima.

Ako želite pronaći više informacija o FEROZOMAL-u, posjetite stranicu proizvoda.

FEROZOMAL –  inovativna tehnologija za visoku bioraspoloživost željeza!

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.