Nakon 50-e: 5 načina za jačanje imunološkog sustava

Starenje nikada nije jednostavan proces. Svi znamo da dolazi, no ne možemo ništa učiniti u vezi s time. Ipak, nije sve tako sivo. Postoje i neke pozitivne strane starenja. S njime dolaze mudrost i iskustvo. 

I kako je jednom izjavila Ingrid Bergman… „Starenje je poput uspinjanja na planinu: možda na trenutak ne možeš doći do daha, no na kraju je pogled puno bolji!” Svakako dobivamo neki novi pogled na život. Međutim, s godinama se pojavljuju i neželjeni problemi s kojima se većina nas suočava. Obično obuhvaćaju probleme sa zdravljem, senzoričke i vizualne poteškoće, dobivanje na težini i smanjenje mobilnosti.

Koliko ljudi (ili njihovih roditelja) mora hodati uz pomoć štapa? Ili koliko ih ima problema s visokim krvnim tlakom, čestim prehladama i gripom, ili možda anemijom? A koliko ih treba slušni aparat? Premda nemamo odgovore na sva ova pitanja, možemo ponuditi nekoliko savjeta. Započnimo s jednim od možda najčešćih zdravstvenih problema u poznijoj životnoj dobi. Slab imunološki sustav.

Što tako oslabljuje imunitet?

Uzroci slabijeg imunološkog sustava u kasnijoj dobi zaista su mnogobrojni. Jedan od njih je nedostatak pokretljivosti. Isto tako i slaba ishrana. No postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste ojačali svoj imunitet.

1.Održavajte zdravu i uravnoteženu prehranu

Dodali bismo još i kako bi ta prehrana trebala biti bogata hranjivim sastojcima. Naravno da je zdrava prehrana neophodna svima, no posebno kada je riječ o starijoj populaciji.  Zašto je zdrava i uravnotežena prehrana tako važna za osobe starije od 50 godina? Kada napunimo 50, naš se metabolizam počinje usporavati. Zatim dolazi i do određenih zdravstvenih poteškoća, što je sasvim normalno. No istovremeno je važno da nakon 50. izbacimo brzu hranu i fokusiramo se na zdrave proizvode. To nikako nije staračka dob, no ipak se radi o prijelaznom razdoblju u kojem naše zdravlje više nije ono što je nekada bilo. Stoga, zdravom prehranom možemo spriječiti dobivanje na težini i druge zdravstvene poteškoće.  Zeleno lisnato povrće izvrstan je izvor vitamina i minerala, baš kao i bobičasto voće, orašasti plodovi i sjemenke. Konzumiranje hrane bogate vitaminima i mineralima ključno je za jačanje imunološkog sustava i trebali biste početi jesti zdravije što je prije moguće.

2. Ostanite aktivni

Kako starimo, održavanje tjelesne forme i aktivnog načina života postaje sve teže, no to ne znači da bismo se trebali prestati truditi i zamijeniti kretanje sjedenjem. Redovita fizička aktivnost može osnažiti imunološki sustav i pomoći u borbi protiv brojnih virusa. I da biste ostali u formi ne morate dizati utege i trčati pet kilometara dnevno. No ako ste dobrog zdravlja, trebali biste se barem 150 minuta tjedno baviti nekom umjerenom fizičkom aktivnošću koja potiče rad srca. Bolje je kada se ukupna preporučena aktivnost rasporedi na tri ili više dana, u minimalnom trajanju od po deset minuta. A ako niste u dobroj formi, sve što trebate učiniti je svakog dana otići u polusatnu šetnju. Nevjerojatno je što se sve može postići jednostavnom šetnjom parkom.

3. Smanjite stres

Ovaj se savjet odnosi i na mlađe osobe. No izuzetno je važno napomenuti ga kada su u pitanju starije osobe. Kroničan stres slabi imunološki sustav, a to nas čini podložnima virusnim infekcijama i drugim bolestima. Zbog toga nastojte smanjiti razine stresa, a još bolje bi bilo kada biste ga uspjeli svesti na nulu. Kako to postići? Postoje brojne stvari koje vam mogu pomoći sniziti razine stresa. Na primjer, možete meditirati. Meditacija vam može usaditi osjećaj smirenosti, mira i ravnoteže, što može pozitivno utjecati na vaše emocionalno i fizičko stanje. Potom biste trebali isprobati i vježbanje joge. Ne zaboravite da joga i meditacija idu ruku pod ruku. Joga isto tako može pomoći postići osjećaj smirenosti tijela i uma, a da ne spominjemo fleksibilnost. Isto tako vam može pomoći opustiti se i zaboraviti na stres i tjeskobu. Dovoljno sna još je jedan odličan način za smanjenje razina stresa, pa je na vama da odlučite koji vam pristup najbolje odgovara.  Razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim opcijama. Što god da odaberete, započnite s time što je prije moguće.

4. Cijepite se protiv gripe

Godišnje cjepivo protiv gripe može značajno smanjiti rizik od zaraze. Tako da biste se svakako trebali cijepiti. Cjepivo protiv gripe potiče vaš imunološki sustav da stvara antitijela protiv virusa sezonske gripe. Ukoliko do oboljenja ipak dođe, simptomi nakon cijepljenja su lakši i podnošljiviji. Prema tome, savjet je cijepite se tijekom sezone gripe.

5. Dodaci prehrani

Zdrava prehrana i smanjene razine stresa mogu puno pomoći. No postoje i druga  rješenja. Ako biste željeli napraviti neke dodatne korake, mogli biste isprobati i neke dobre i učinkovite dodatke prehrani bogate tvarima koje utječu povoljno na imunitet, kao što su određeni vitamini i minerali.  

ALKALOID PROMO

Ukoliko imate 50 ili više godina,dodatak prehrani MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle 50+ mogu biti dobar odabir upravo za vas. Zašto? Zato što samo jedna tableta sadrži 13 vitamina, 11 minerala i lutein. Odgovarajuća kombinacija vitamina i minerala zadovoljava povećane potrebe zrelije populacije.

Samo jedna tableta omogućuje vam uživanje u poznijim godinama

Zamislite samo! Postoji jednostavniji način da uživate u vašim šetnjama. Ili u druženju s prijateljima. Kada se ne osjećate dobro, sve vam teško pada, zar ne? No na sreću, postoje učinkoviti koraci koje možete poduzeti kako biste ostvarili najbolju verziju sebe. Započnite s njima već sad, isprobajte MULTIESSENCE vitamine i minerale za odrasle 50+.

Želite li saznati više o proizvodu MULTIESSENCE vitamine i minerale za odrasle 50+, posjetite  stranicu proizvoda . Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.