Olakšajte simptome žgaravice bez uzimanja lijekova: evo 9 isprobanih načina kako u tome uspjeti

Sa žgaravicom se rijetko tko može uspješno nositi. Bol, osjećaj pečenja i vraćanje kiseline. Uh! Ipak, žgaravica je puno raširenija nego što to možda mislite. Evo i nekoliko zanimljivih činjenica. Većina nas se barem jednom u životu susrela sa simptomima žgaravice. Međutim, poznajete li isto tako dobro i načine na koje možete ublažiti simptome i to bez lijekova? Tako je. Postoje manje prilagodbe u načinu života koje možete napraviti kako biste smanjili simptome žgaravice, a u ovome članku predstavljamo vam čak njih devet. 

9 jednostavnih načina za ublažavanje žgaravice (bez lijekova)

1. Jedite polako

Nemojte se žuriti. Jedite svoje obroke polako i u manjim količinama. Vaš želudac bolje može podnijeti manje količine hrane, posebno ako je jedete bez žurbe. Samo strpljivo. Ako jedete prebrzo i u prekomjernim količinama, nastaje rizik od pojave žgaravice. Manjim koracima stići ćete do velikog cilja.

2. Izbjegavajte gazirana pića

Gazirana pića strogo su zabranjena u liječenju žgaravice. Od njih biste mogli podrigivati, što bi moglo potaknuti vraćanje kiseline u jednjak. Zamijenite ih negaziranim pićima ili jednostavnom negaziranom mineralnom vodom.

3. Izbjegavajte određenu hranu

Možda se to već podrazumijeva, no treba naglasiti kako određene izrazito kisele namirnice i masnija hrana mogu pogodovati pojavi žgaravice. Hrana kao što su određeni začini, rajčica, luk, češnjak, kava i čokolada nepovoljno djeluju na žgaravicu i najbolje bi bilo da ih izbjegavate. Znamo da malo tko može odoljeti čokoladi, no nastojte je izbaciti iz prehrane. Često je zapravo najbitnije da sami prepoznate koja vam hrana škodi. Pomno pratite kako reagirate na pojedine vrste hrane.

4. Prestanite pušiti

Svakako se radi o štetnoj navici, a ako vas muči žgaravica, u vašem je najboljem interesu da se oprostite od cigareta. Premda je to često uvriježeno vjerovanje, cigarete zapravo ne potiču probavu. Naprotiv.

5. Smanjite unos alkohola i kave

Alkohol i kava mogu pogoršati simptome žgaravice i refluksa želučane kiseline, pa zašto ne smanjiti njihovu konzumaciju? Najbolje bi bilo kada biste ih u potpunosti izbacili, no pokušajte to učiniti postepeno. Za početak smanjite unos alkohola i kave i vidite kako se osjećate.

6. Žvačite žvakaće gume

Zvuči jednostavno, zar ne? Pa zapravo i jest. Žvakaća guma može smanjiti kiselinu u jednjaku, a posebno su djelotvorne one koje sadrže bikarbonate. Žvakanjem se povećava i količina sline u ustima, što isto tako može ublažiti žgaravicu. Pri idućem odlasku u trgovinu kupite i paket žvakaćih guma i provjerite pomažu li vam kod žgaravice.

7. Spavajte na boku

Posebno na lijevoj strani. Prema rezultatima nekoliko znanstvenih studija, spavanje na desnome boku čak i može pogoršati simptome žgaravice noću. Stoga uvijek provjerite spavate li na „pravoj” strani!

8. Držite glavu na povišenom

Za ugodan san bez žgaravice nabavite još jedan jastuk. Prema rezultatima većeg broja znanstvenih studija, podizanje zaglavlja kreveta može smanjiti vraćanje kiseline i poboljšati simptome žgaravice. Zašto to ne biste isprobali i provjerili pomaže li vam dobro se naspavati?

9. Održavajte normalan indeks tjelesne mase (BMI)

Na kraju, no ne i manje važno, zdrava prehrana i normalan indeks tjelesne mase (BMI) mogu izrazito dobro djelovati na neugodne simptome žgaravice. Višak masnoće na trbuhu mogao bi biti povezan i s većim rizikom od refluksa želučane kiseline i GERB-a, pa svakako nastojte održavati uravnoteženu i zdravu prehranu i umjerenu tjelesnu težinu.

ALKLOID PROMO

Kod žgaravice se najčešće prvo savjetuje promjena prehrane i određenih navika, ali ako vam ovo  ne pomogne, GATTART je tu da spasi stvar! Tablete za žvakanje GATTART djeluju lokalno, tako što neutraliziraju želučanu kiselinu. Sadrže kalcijev karbonat i magnezijev subkarbonat, koji reagiraju sa želučanom kiselinom potičući stvaranje vode i topivih mineralnih soli. GATTART tablete za žvakanje imaju ugodan okus mente. Koriste se  za liječenje žgaravice i povezanih simptoma poput problema sa želucem i vraćanja kiseline iz želuca u usta. No ne radi se tu samo o žgaravici. GATTART vam može pomoći poboljšati kvalitetu života na puno drugih načina. Pustite da GATTART radi ono što GATTART radi najbolje. Uskoro ćete ponovno moći spavati na desnom boku, povremeno pojesti kakvo snažnije začinjeno jelo i piti umjerene količine kave.

Želite li saznati više o lijeku GATTART,  posjetite stranicu proizvoda.
Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.