Starosna makularna degeneracija: 3 jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste ju spriječili

Starosna makularna degeneracija je bolest oka koja uzrokuje zamagljivanje centralnog vida. Kako joj samo ime govori, radi se o bolesti koju uzrokuje stanjivanje makule (žute pjege) u oku. Unatoč tome što se radi o relativno čestoj bolesti među osobama starije životne dobi (preko 65 godina), još uvijek lijek ne postoji. Postoje dvije vrste starosne makularne degeneracije: suha i vlažna. Većina osoba obolijeva od suhog oblika makularne degeneracije, a tek oko 10% osoba od vlažnog oblika bolesti. Starosna makularna degeneracija u svakom je slučaju, jedan od vodećih uzročnika sljepoće u svijetu.

Iako još uvijek nema lijeka, ova bolest se može spriječiti jednostavnim rješenjima koja vam dugoročno mogu pomoći. Prije nego što se osvrnemo na rješenja, upoznajmo se pobliže sa simptomima.  Koji znaci mogu upućivati na razvoj starosne makularne degeneracije?

Koji su simptomi starosne makularne degeneracije?

Za početak, u ranijim stadijima bolesti vjerojatno nećete ni primijetiti da se se bolest razvija. Neki simptomi starosne makularne degeneracije mogu se manifestirati u obliku smetnji vida, kao na primjer, kad vam se čini da su ravne crte zavijene. Centralni vid se pogoršava u jednom ili oba oka. Među čestim simptomima su i poteškoće s prepoznavanjem lica, dok je povećana zamagljenost kod čitanja tiskanih riječi još jedan istaknut primjer simptoma ove bolesti.

Na koji način možete brinuti o zdravlju vaših očiju i održavanju normalnog vida?

Isprobajte u praksi koji od ova tri savjeta. Radi se o jednostavnim, no djelotvornim promjenama koje možete ugraditi u svakodnevnu rutinu. Promjene su male, no mogu imati velik utjecaj na zdravlje vaših očiju.

1.Konzumiranje zelenog lisnatog povrća i prestanak pušenja

Ove dvije stvari su korisne za poboljšanje ukupnog zdravlja, no djelotvorne su i u sprječavanju starosne makularne degeneracije. Pušenje može udvostručiti izglede za razvoj starosne makularne degeneracije jer ta štetna navika izlaže stanice u oku slobodnim radikalima i nestabilnim molekulama. Oni mogu prouzročiti njihovo oštećenje i onemogućiti dolazak zdravih nutrijenata iz prehrane u mrežnicu oka. Što se tiče zdravih nutrijenata, zeleno lisnato povrće ih ima u izobilju, te ga je potrebno sve više uključivati u prehranu. Špinat i kelj prepuni su antioksidansa koji mogu zaštititi stanično oštećenje mrežnice uslijed djelovanja slobodnih radikala.

2.Osigurajte dovoljan unos vitamina i minerala!

Zdrava redovita i raznovrsna prehrana je iznimno važna za zdravlje vaših očiju, ali trebate biti sigurni da svakodnevno unosite odgovarajuću količinu vitamina i minerala. Dodaci prehrani su uvijek zgodna dopuna kad niste sigurni unosite li dovoljno mikronutrijenata kroz redovitu prehranu. Njihova dobra strana i prednost je u tome što mogu sadržavati različite kombinacije aktivnih tvari  koji mogu biti korisni  u različitim  zdravstvenim stanjima.  Kad govorimo o dodacima prehrani namijenjenim za zdravlje očiju, dobro je da sadrže DHA, riboflavin i cink koji doprinose održavanju normalnog vida. Pri tome je dobro uključiti i vitamin E, vitamin C, bakar i selen, koji zajedno s riboflavinom i cinkom, doprinose i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

3.Nošenje sunčanih naočala

Sunčane naočale nude visok stupanj zaštite od UV i plavog svjetla koje može izazvati oštećenje mrežnice. Stoga je nošenje sunčanih naočala s odgovarajućim slojem zaštite možda i najbolja dugoročna zaštita vaših očiju. Pronađite idealne par za svoje lice i ne zaboravite ih staviti na lice kad izlazite van. I još jedna stvar – u trgovini potražite naočale s oznakom “UV 400”.

Uzmite zdravlje svojih očiju u vlastite ruke

Tako je. Znanstveno je dokazano da malim promjenama u načinu života možete smanjiti izglede za razvoj starosne makularne degeneracije. Veća briga za oči svakako je poželjna, no odgovarajuće promjene načina života (kao što je prestanak pušenja) mogu za vas učiniti puno. Ne oklijevajte i počnite odmah.

ALKALOID PROMO

PROCULIN PLUS: Sve za zdravlje vaših očiju.

PROCULIN PLUS kapsule su dodatak prehrani s luteinom, zeaksantinom, DHA iz ribljeg ulja, vitaminima i mineralima.

Sadrže DHA koja doprinosi održavanju normalnog vida (blagotvorni učinak postiže se s dnevnim unosom od 250 mg DHA). Riboflavin i cink u proizvodu također doprinose održavanju normalnog vida, a zajedno s vitaminom E, vitaminom C, bakrom i selenom doprinose i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Sadrže i vitamin D koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Želite li saznati više o proizvodu PROCULIN PLUS, posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.