Liposomalno željezo: što je to i koje su njegove prednosti?

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza jedan je od najčešćih oblika anemije koju ne treba olako shvatiti. Anemija je povezana s funkcijom crvenih krvnih stanica, a može se pojaviti kada našem tijelo manjka željeza za stvaranje hemoglobina. Hemoglobin u crvenim krvnim stanicama odgovoran je za prijenos kisika do tjelesnih stanica.

Dojenčad u dobi od 6 do 12 mjeseci, trudnice i odrasli stariji od 65 godina imaju veće izglede za razvoj anemije uzrokovane nedostatkom željeza, no u stvarnosti je svatko može razviti.

Simptomi mogu varirati od blagih do prilično teških, a neki od tih simptoma mogu biti: umor, zimica, slabost, vrtoglavica, pojava modrica, pa čak i bol u prsima. Najčešći način liječenja anemije uzrokovane nedostatkom željeza je nadoknada željeza. Kad govorimo o oralnim proizvodima za nadoknadu željeza, postoje određene nove tehnologije o kojima biste možda željeli saznati više.

Liposomalno željezo naspram običnog željeza: u čemu je razlika?

Zdravstveni radnici često preporučuju proizvode na bazi željeza u liječenju anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Postoje izvrsni oralni proizvodi ukoliko Vam je potrebna dodatna količina željeza u svakodnevnoj prehrani. Međutim, nisu svi oblici željeza jednaki. Liposomalni oblici se prilično razlikuju od uobičajenih oblika željeza i možemo reći da se radi o inovativnoj tehnologiji. Međutim, prije nego što zaronimo u liposomalno željezo, valja razjasniti pojam liposomalnog oblika.

Liposomalni oblik je tehnološki razvijen, inovativni oblik dostave određenih mikronutrijenata ili lijekova u organizmu. U liposomu je mikronutrijent obložen dvostrukim fosfolipidnim slojem nalik na sićušne vrećice topljive u mastima. Ove vrećice su slične staničnim membranama što nosi određene prednosti:

  • Mikronutrijent ne dolazi u izravan kontakt s probavnim sustavom
  • Postiže se viša razina apsorpcije i bioraspoloživosti mikronutrijenata
  • Osigurava se bolja podnošljivost, osobito važna za komponente koje iritiraju probavni sustav (poput željeza koje može uzrokovati mučninu, povraćanje ili zatvor)
  • Okus se može prikriti kod mikronutrijenata koji uzrokuju određene neugodnosti (poput željeza koje uzrokuje metalni okus u ustima)

Zbog toga se liposomalni oblici često nazivaju „superherojima“ u svijetu dodataka prehrani na bazi željeza.

[ALKALOID PROMO] 

FEROZOMAL: dodatak prehrani sa željezom o kome želite saznati više

FEROZOMAL je dodatak prehrani u obliku vrećica s mikrogranulama za izravnu upotrebu, ugodnog okusa limuna i šumskog voća.

Vrećice FEROZOMAL sadrže željezo (željezov pirofosfat) u obliku liposomskog kompleksa. Željezo je okruženo fosfolipidnim dvoslojem (liposomom) i ne dolazi u izravan dodir sa sluznicom probavnog trakta. To osigurava visoku bioraspoloživost i dobru podnošljivost željeza bez metalnog okusa u ustima.

Ako želite pronaći više informacija o FEROZOMAL-u, slobodno posjetite stranicu proizvoda.

FEROZOMAL –  inovativna tehnologija za visoku bioraspoloživost željeza!

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.