Život nakon 50-e: Pronalaženje nove ravnoteže i svrhe

Budimo iskreni. Život nakon 50-e može biti dosta zahtjevan, No kada to zapravo nije bio… S jedne strane, financijski ste stabilniji i ustaljeni na svom poslovnom putu. S druge strane, možda imate djecu koja polako započinju s vlastitim životom. Sve te promjene mogu biti razmjerno emocionalne. Dobar je osjećaj opustiti se i ne brinuti o previše toga, no odjednom vas svi manje trebaju.

Nije rijetkost da se osobe u dobnoj skupini između 50 i 60 godina osjećaju izolirano, te znaju provoditi i po 30 sati tjedno bez ikakvog društva.   

Život nakon 50-e: I, što sve ima novo?

Ne brinite se. Sve će biti u redu. Jasno je da možda nemate više tako puno snage kao prije, niti strpljenje osobe od 30 godina, no postoji zaista mnogo toga u čemu možete uživati u ovom razdoblju vašeg života. Međutim, ako ste stariji od 50 godina, trebali biste početi više paziti na svoje zdravlje. Stoga nemojte čekati. Nazovite svoje susjede i zaputite se u šetnju parkom. Redovno obavljajte sve preglede koje možda već dugo izbjegavate. Uključujući i redoviti sistematski pregled. To bi vam možda moglo ne samo spasiti život, već ga i učiniti ugodnijim.

Život nakon 50-e: Što je najvažnije?

Imamo jedan prijedlog. Fokusirajte se više na sebe! Tako je, baš na sebe. Ovo je razdoblje vašeg života kada si možete priuštiti da se dodatno opustite. Više nemate malu djecu koju treba voditi na njihove aktivnosti. Ili možda više nemate tinejdžere koji traže posebnu pažnju u svojim najturbulentnijim godinama. Stiglo je vrijeme kada si možete priuštiti da budete i pomalo sebični, i to je sasvim u redu. Odvažite se i napravite sve o čemu ste već dugo sanjali. Rezervirajte putovanje koje ste već dugo priželjkivali. Zapravo, izraženija želja za putovanjima prisutna je kod većine osoba starijih od 50 godina Sada je savršeno vrijeme za to.

Na što biste se još trebali usredotočiti u svojim 50-ima?

Vašu tjelesnu formu

Tko kaže da biste se sada trebali smiriti i provoditi dane pred televizorom? Vaše 50-e su godine u kojima će vaš metabolizam početi usporavati. To može dovesti do manjka energije i gomilanja kilograma, a u vašem je interesu da se počnete boriti protiv toga.  Ne zaboravite ostati aktivni i u svojim 50-ima. Počnite redovito hodati i nastojte održati svoje fizičko zdravlje. Važne su vježbe jačanja mišića, istezanje i općenito treniranje, po mogućnosti u društvu. Ako vježbate u društvu, veći su izgledi da ćete redovitije vježbati.

Vaše mentalno zdravlje

Ne zaboravite na svoje mentalno zdravlje. Naravno da promjene koje dolaze s ovom životnom dobi utječu na vaš svakodnevni život. Bez obzira na to radi li se o privatnom ili poslovnom životu. Na isti način kao što brinete o svom fizičkom zdravlju, trebali biste se pozabaviti i svojim mentalnim zdravljem. To posebno vrijedi za žene koje prolaze kroz menopauzu. Radi se o idealnom trenutku da iznova upoznate sebe i s upoznavanjem biste trebali krenuti što prije.

Vaša koža

Ne možemo ne spomenuti bore jer su one neizbježan dio procesa starenja. K tomu, gubitak mišićne mase, slabljenje kostiju i smanjenje potkožnog masnog tkiva (što je popraćeno promjenama kolagena i elastina) dodatno ističe bore. Pušenje i dugotrajno izlaganje suncu dodatno ih produbljuju.  Možda već nagađate što ćemo vam sada savjetovati. Trebali biste se javiti svom dermatologu i početi se intenzivnije brinuti za svoju kožu. 50-e su odlična dob upravo za to. Što sve podrazumijeva njega kože sada kada ste u svojim 50-ima? U svakom slučaju proizvode protiv starenja kože i kreme za zaštitu od sunca. Zapravo biste trebali koristiti proizvode s barem 7 % cinkovog oksida i zaštitnim faktorom od barem SPF 30 +. Svakodnevno vam je potrebna UVB i UVA zaštita. Često se kaže da „ljepota dolazi iznutra”, pa svakako pripazite da se  zdravo hranite, redovito unosite  dovoljno tekućine i uzimate sve potrebne vitamine i minerale. 

Vaš imunološki sustav

Nije dobro zanemarivati vaš imunološki sustav, bez obzira na životnu dob. On je vaša prva linija obrane protiv brojnih virusa i u sezoni gripe. Ne zaboravite na svoj imunitet ni u 50-ima. Ako vas zanimaju savjeti o tome kako se najbolje brinuti za svoj imunitet, više informacija o tome možete pronaći ovdje. U svakom slučaju, nemojte zaboraviti redovito uzimati vitamine i minerale.

ALKALOID PROMO

Život nakon 50-te može biti fantastičan, samo ako tako odlučite!

Brinite se za svoje fizičko i mentalno zdravlje i budite aktivni. A na tom putovanju vjeran vam suputnik mogu biti MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle 50+. Riječ je o dodatku prehrani posebno osmišljenom za odrasle osobe starije od 50 godina, koji sadrži kombinaciju 13 vitamina, 11 minerala i lutein. Svaka tableta MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle 50+ pruža neophodan broj vitamina i minerala za zadovoljavanje povećanih potreba za njima do koje dolazi u zreloj dobi. Nemojte ih zanemariti. Zaista mogu činiti veliku razliku.

Želite li saznati više o proizvodu MULTIESSENCE vitamine i minerale za odrasle 50+, posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.