Koja je razlika između menstrualne boli i endometrioze?

Niti jedna se žena ne raduje tim danima u mjesecu, u to smo sigurni. Koji je razlog tome?

Bol je zajednički nazivnik za menstruaciju i endometriozu. No koja je razlika između ova dva stanja?

Saznajmo zajedno.

Menstrualna bol ili endometrioza: Koja je razlika?

Endometrioza je stanje u kojem tkivo slično sluznici maternice počinje rasti na drugim mjestima, poput jajnika i jajovoda. To je bolno stanje sa simptomima poput snažnih menstrualnih grčeva te abnormalnog ili obilnog menstrualnog krvarenja. Mnoge žene koje boluju od endometrioze osjećaju bol i tijekom spolnog odnosa. Također, neke žene mogu imati kronične i jake bolove u zdjelici čak i kada nemaju menstruaciju. 

Kako možete utvrditi imate li endometriozu ili klasičnu menstrualnu bol? Kao opće pravilo bol kod endometrioze je mnogo jača, ali svakako se posavjetujte sa svojim ginekologom kako biste bili sigurni radi li se o endometriozi ili ne.

Može li se olakšati bol povezana s menstruacijom i endometriozom?

Ovisno o ozbiljnosti vaših simptoma i razini boli, neki lijekovi doista mogu ublažiti bol tijekom tih neugodnih dana u mjesecu. Svakako, dobro je posavjetovati se sa svojim ginekologom vezano uz plan liječenja.

ALKALOID PROMO

Male ružičaste tablete BlokMax LADY sadrže 200 mg ibuprofena (što odgovara 342 mg ibuprofen-DL-lizina). To je vrlo učinkovit analgetik.

Vremenski razmak između uzimanja tableta trebao bi biti barem četiri do šest sati. Jedna tableta BlokMax LADY počinje djelovati kratko nakon uzimanja te ublažava menstrualnu bol. Za izdavanje lijeka nije potreban recept.

Niti jedna se žena ne raduje menstruacijama. To je činjenica. A kad se u tu jednadžbu uvrste bol i nelagoda, nitko ne ostaje ravnodušan. Na sreću, postoje lijekovi koji se izdaju bez recepta kao što je BlokMax LADY uz koji ćete lakše prebroditi one dane u mjesecu.

Želite li saznati više o lijeku BlokMax LADY posjetite stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

BlokMax LADY: Damin prvi izbor kod menstrualne boli.

Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora?

Proljeće je jedno od najljepših godišnjih doba u godini. Dani su topliji i duži. Stabla su u punom cvatu, a to signalizira da je hladna i tmurna zima iza nas. To je novi početak, i to prekrasan. Međutim, nakon zimske „hibernacije“ naša se tijela tek počinju buditi.

Ali u isto vrijeme dolazi nam i proljetni umor. Znate li što je proljetni umor?

Proljetni umor: normalna reakcija našeg tijela na promjenu godišnjih doba

Proljeće je doba godine kada počinjemo doživljavati i proljetnu letargiju (ili proljetni umor). Proljetni umor posebno teško pogađa žene. To je normalna reakcija na više temperature, ali u isto vrijeme može imati i u podlozi i određeni zdravstveni poremećaj, kao što su na primjer alergije koje prevladavaju u ovoj sezoni.

Dnevni užurbani rasporedi i stres mogu biti dodatni uzrok proljetnom umoru.

Simptomi proljetnog umora obično se pojavljuju od sredine ožujka do sredine travnja. Osjetljivost na promjene vremena, vrtoglavica, razdražljivost, glavobolja, a ponekad i bol u zglobovima, te nedostatak energije ili smanjeno raspoloženje neki su od najčešćih simptoma.

Lako je vratiti se u formu uz prave alate

Koliko vas je bilo na kauču tijekom protekle zime? Koliko vas je napustilo treninge i satove joge? A koliko nas je reklo: “Od ovog ponedjeljka počinjem vježbati“. Pa, proljeće pruža priliku da se probudite iz zimskog sna i vratite se zdravim navikama. Ovo je također dobro vrijeme da se vratite zdravoj i uravnoteženoj prehrani i da počnete tretirati svoje tijelo kao da je hram.

Za lakši povratak zdravim navikama, treba poraditi i na imunitetu, te dati tijelu potrebne vitamine i minerale. Vitamin D jedan je od onih vitamina o kojim se puno piše. I to ne bez razloga. Nakon duge, tmurne i hladne zime, i boravka u zatvorenom prostoru, naša tijela su uskraćena za vitamin D.

Naravno, ne treba zaboraviti na unos  onih vitamina i minerala koji pomažu kod umora i iscrpljenosti. Skupina B-Vitamina. Osim zdrave, raznovrsne prehrane, tu su i dodaci prehrani s vitaminima i mineralima.

ALKALOID PROMO

Primjer dodatka prehrani s optimalnom kombinacijom vitamina i minerala su MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle, dostupni u dva oblika: mikrogranule za izravnu primjenu i višeslojne tablete.

Svaka tableta ili vrećica s mikrogranulama sadrži 13 važnih vitamina, 10 minerala i lutein i dovoljna je da zadovolji povećane potrebe za vitaminima i mineralima kod odraslih.

Vaše tijelo će vam biti zahvalno, posebno u razdobljima proljetnog umora jer sadrže vitamine C, B2, B6 i B12, niacin i magnezij koji doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora i iscrpljenosti.

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle sadrže i vitamine C, A, D, folat, željezo, cink, bakar i selen koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Bolne menstruacije: što ih uzrokuje i kako ih liječiti?

A sad o nečemu što izaziva nelagodu kod većine žena, čak više od glavobolje ili mučnine, a radi se o bolnim menstruacijama. Sam termin bolne menstruacije ima negativan prizvuk i to s dobrim razlogom. Sa sigurnošću možemo reći da veliki dio ženske populacije prolazi kroz ovu vrstu boli svaki mjesec. To je bolno i osjetljivo razdoblje kroz koje moraju prolaziti svaki mjesec, no bol je samo dio problema.

PMS i menstrualna bol: idu li ruku pod ruku?

Menstrualna bol dovoljno je neugodna sama po sebi. Ali često je tu još jedan uzrok problema. Predmenstrualni sindrom dolazi prije menstrualne boli i neugodan je kao što mu i ime nagovješćuje. Zašto? Zato što obuhvaća kombinaciju simptoma (psiholoških i fizičkih), a obično počinje tjedan ili dva prije same menstruacije. Promijenjena razina hormona, nekontrolirana glad i nadutost samo su neki od simptoma. Nije uvijek lako biti žena. Koliko bi nas htjelo planinariti, ići na jogu ili jednostavno živjeti uobičajenim, produktivnim načinom života i u onim danima? Koliko se često sklupčate u krevet s jastučićem za grijanje na trbuhu? Vjerujemo da često. Na sreću postoje jednostavna i učinkovita rješenja za ove probleme.

Do menstruacije dolazi kad maternica odbaci sluznicu jednom mjesečno. Ponekad je bol prisutna tijekom cijele menstruacije. Bolna se menstruacija još naziva i dismenoreja.

Tvari u tijelu poznate kao prostaglandini su jedan od uzroka dismenoreje. Prije početka svake menstruacije, povećavaju se razine prostaglandina u sluznici maternice. One su najviše prvog dana menstruacije, a najjača je bol koja se javlja zajedno s krvarenjem. To nisu ugodni dani u mjesecu, ali na sreću postoje načini za ublažavanje boli. Pogledajmo ih.

Samo za dame: kako si pomoći kod bolnih menstruacija?

Iako je menstrualna bol nekima gotovo neizbježna, možete ju ublažiti i liječiti, sve kako biste si omogućili funkcionalan i produktivan stil života. Neki farmaceutski proizvodi koji sadrže magnezij, uporabe jastučića za grijanje, dugih toplih kupki, pa čak i čaj od kamilice u određenoj mjeri mogu pomoći u ublažavanju boli. Lijekovi protiv bolova ili analgetici vrlo su učinkoviti prilikom bolnih menstruacija. Neki od njih su dostupni i bez recepta.

ALKALOID PROMO

Zašto je BlokMax LADY obavezan dodatak za svaku žensku torbicu?

Ne bi li bilo odlično da postoji jednostavan i učinkovit način za zaustavljanje boli svaki mjesec? Jednostavno rješenje koje samo izvadite iz torbice i kojim bol nestane? Od sad možete bezbrižno uživati u svim blagodatima života. Planinarenje, vježbanje, šetanje sa psom, igranje s djecom. Šteta bi bila propustiti sve to zbog menstrualne boli. BlokMax LADY odlično je rješenje za vaše menstrualne bolove. Zašto?

Male ružičaste tablete BlokMax LADY sadrže 200 mg ibuprofena (što odgovara 342 mg ibuprofen-DL- lizina). To je vrlo učinkovit analgetik.

Vremenski razmak između uzimanja tableta trebao bi biti barem četiri do šest sati. Jedna tableta BlokMax LADY počinje djelovati kratko nakon uzimanja te ublažava menstrualnu bol. Vrlo brzo možete ponovno početi uživati u svemu što vas čini sretnima.

Želite li saznati više o lijeku BlokMax LADY posjetite stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

BlokMax LADY rješenje je za mjesečne bolove svake žene.

BlokMax LADY 200 mg filmom obložene tablete

Dama se nikad ne predaje! A BlokMax LADY nikad ne prestaje s borbom protiv boli

Za one neugodne dane u mjesecu. Za bol koju gotovo svaka žena bar ponekad osjeća. Za menstrualnu bol. BlokMax LADY damin je najbolji prijatelj.

BlokMax LADY je lijek koji se izdaje bez recepta u obliku tableta. Namijenjen je za ublažavanje menstrualnih bolova kod odraslih žena i adolescentica starijih od 12 godina.                                         

 • Učinkovito djelovanje
 • Ublažava menstrualnu bol

Sastav

Jedna tableta lijeka BlokMax LADY sadrži:

 • 200 mg ibuprofena što odgovara 342 mg ibuprofen-DL-lizina

Ibuprofen – pripada skupini lijekova poznatoj kao nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIL) koji djeluju tako da ublažavaju bol, smanjuju oticanje i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu.

Doziranje

Odrasle žene i adolescentice starije od 12 godina:

Preporučena pojedinačna doza: 1-2 tablete.

Najkraći razmak između dvije primjene lijeka: 4-6 sati.

Najveća ukupna dnevna doza (za period od 24 sata) ne smije biti veća od 6 tableta (1200 mg ibuprofena).

Nemojte uzimati ovaj lijek dulje od 3 dana bez savjeta liječnika.
Obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 3 dana.

Pakiranje

Svako pakiranje lijeka BlokMAX Lady sadrži 10 tableta i uputu o lijeku.

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle

Prijatelj vašeg zdravlja u tri boje

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle dolaze u obliku višeslojnih tableta. Zašto?  Ako ste navikli uzimati vaše dnevne dodatke u obliku tableta, imamo savršen izbor za vas. Vitamini i minerali su raspoređeni u tri različita sloja u jednoj tableti kako bi se pružila optimalno iskorištavanje i učinkovitost.

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle dodatak je prehrani u obliku višeslojnih tableta, koji osigurava potrebnu količinu vitamina i minerala kako bi se zadovoljile povećane potrebe organizma, a sadrži i lutein.

 • Jedna tableta dnevno
 • Optimalna učinkovitost
 • S luteinom, vitaminima i mineralima

SASTOJCI U PREPORUČENOJ DNEVNOJ DOZI

 1 tabletaPU (%)*
Kalcij160 mg20
Magnezij100 mg27
Vitamin C80 mg100
Niacin16 mg100
Željezo14 mg100
Vitamin E12 mg100
Cink10 mg100
Pantotenska kiselina6 mg100
Mangan2 mg100
Vitamin B2 / riboflavin1,4 mg100
Vitamin B61,4 mg100
Vitamin B1 / tiamin1,1 mg100
Bakar1 mg100
Vitamin A800 µg100
Lutein500 µg/
Folna kiselina200 µg100
Jod150 µg100
Vitamin K75 µg100
Selen55 µg100
Biotin50 µg100
Molibden50 µg100
Krom40 µg100
Vitamin D5 µg100
Vitamin B122,5 µg100

*Preporučeni dnevni unos

Ključni sastojci i djelovanje

Sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i B12, niacin, pantotensku kiselinu, biotin, kalcij, magnezij, željezo, mangan, bakar i jod koji doprinose normalnom metabolizmu za stvaranje energije.

Sadrži vitamine C, B2, B6 iB12, niacin, pantotensku kiselinu, folat, magnezij i željezo koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i B12, niacin, biotin, magnezij, bakar i jod koji doprinose normalnom funkcioniranju  živčanog sustava.

Sadrži vitamine C,B1, B6 i B12, niacin, folat, biotin i magnezij koji doprinose normalnoj psihološkoj  funkciji.

Sadrži željezo, jod i cink koji doprinose normalnoj kognitivnoj funkciji.

Sadrži vitamine C, A, D, B6 i B12, folat, željezo, cink, bakar i selenij koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Sadrži vitamine C, E i B2, cink, mangan, bakar i selenij koji doprinose  zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Sadrži vitamine A i B2, niacin i biotin koji doprinose održavanju zdrave kože i normalnih sluznica, dok biotin, cink i selen doprinose održavanju normalne kose.

Sadrži vitamine K i D, kalcij, magnezij, cink i mangan koji doprinose održavanju normalnih kostiju.

Sadrži vitamine D, kalcij i magnezij koji doprinose normalnoj funkciji mišića i održavanju normalnih zubi.

Sadrži cink i selen koji doprinose održavanju normalnih noktiju.

Sadrži vitamine A, B2 i cink koji doprinose održavanju normalnog vida.

Sadrži vitamine D i B12, folat, magnezij, željezo i cink koji imaju  ulogu u procesu dijeljenja  stanica.

Sadrži jod i selen koji doprinose normalnoj funkciji štitnjače.

Sadrži vitamine B6 i B12 i željezo koji doprinose normalnom stvaranju  crvenih krvnih stanica.

Sadrži vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju  kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice, desni, zuba i kože. Također povećava apsorpciju željeza.

Sadrži krom koji doprinosi održavanju normalne razine glukoze u krvi.

Također vam može pomoći ako ste na reduciranoj prehrani ili ako niste sigurni unosite li dovoljno redovitom prehranom vitamine i minerale.

Doziranje

Ovaj je proizvod namijenjen za odrasle, a uzima se jedna tableta dnevno uz malo vode.

Pakiranje

Svako pakiranje sadrži 30 tableta i uputu za uporabu.

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle – mikrogranule za izravnu primjenu

Što je toliko posebno kod MULTI ESSENCE vitamina i minerala za odrasle?

Osim jedinstvenog pakiranja i odličnog okusa, svako pakiranje MULTI ESSENCE vitamina i minerala za odrasle sadrži optimalnu količinu vitamina i minerala kako bi se zadovoljile povećane potrebe organizma. Sastoji se od 13 vitamina i 10 minerala koji su izravno odgovorni za održavanje vašeg zdravlja, a sadrži i lutein.

 • Jedna vrećica dnevno
 • Okus jagode, brusnice i vanilije
 • S luteinom, vitaminima i mineralima
 • U obliku mikrogranula za izravnu primjenu

SASTOJCI U PREPORUČENOJ DNEVNOJ DOZI

 1 vrećica (2,5 g)PU (%)*
Kalcij160 mg20
Magnezij100 mg27
Vitamin C80 mg100
Niacin16 mg100
Željezo14 mg100
Vitamin E12 mg100
Cink10 mg100
Pantotenska kiselina6 mg100
Mangan2 mg100
Vitamin B61,4 mg100
Vitamin B2 / riboflavin1,4 mg100
Vitamin B1 / tiamin1,1 mg100
Bakar1 mg100
Lutein0,5 mg/
Vitamin A800 µg100
Folna kiselina200 µg100
Jod150 µg100
Vitamin K75 µg100
Selen55 µg100
Molibden50 µg100
Vitamin H/ biotin50 µg100
Krom40 µg100
Vitamin D5 µg100
Vitamin B122,5 µg100

*Preporučeni dnevni unos

Ključni sastojci i djelovanje

Sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i B12, niacin, pantotensku kiselinu, biotin, kalcij, magnezij, željezo, mangan, bakar i jod koji doprinose normalnom metabolizmu za stvaranje energije.

Sadrži vitamine C, B2, B6 iB12, niacin, pantotensku kiselinu, folat, magnezij i željezo koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i B12, niacin, biotin, magnezij, bakar i jod koji doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Sadrži vitamine C,B1, B6 i B12, niacin, folat, biotin i magnezij koji doprinose normalnoj psihološkoj  funkciji.

Sadrži željezo, jod i cink koji doprinose normalnoj kognitivnoj funkciji.

Sadrži vitamine C, A, D, B6 i B12, folat, željezo, cink, bakar i selen koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Sadrži vitamine C, E i B2, cink, mangan, bakar i selen koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Sadrži vitamine A, B2, niacin i biotin koji doprinose održavanju zdrave kože i normalnih sluznica , dok biotin, cink i selenij doprinose održavanju normalne kose.

Sadrži vitamine K i D, kalcij, magnezij, cink i mangan koji doprinose održavanju normalnih kostiju.

Sadrži vitamine D, kalcij i magnezij koji doprinose normalnoj funkciji mišića i održavanju normalnih zubi.

Sadrži cink i selen koji doprinose održavanju normalnih noktiju.

Sadrži vitamine A, B2 i cink koji doprinose održavanju normalnog vida.

Sadrži vitamine D i B12, folat, magnezij, željezo i cink koji imaju ulogu u procesu dijeljenja  stanica.

Sadrži jod i selenij koji doprinose normalnoj funkciji štitnjače.

Sadrži vitamine B6 i B12 i željezo koji doprinose normalnom stvaranju  crvenih krvnih stanica.

Sadrži vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju  kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice, desni, zuba i kože. Također povećava apsorpciju željeza.

Sadrži krom koji doprinosi održavanju normalne razine glukoze u krvi.

Također vam može pomoći ako ste na reduciranoj prehrani ili ako niste sigurni unosite li dovoljno redovitom prehranom vitamine i minerale.

Doziranje

Proizvod je namijenjen odraslima i uzima se jednom dnevno otapanjem sadržaja vrećice izravno u usta, (nije potrebna voda). 

Pakiranje

Svako pakiranje sadrži 30 vrećica i uputu za uporabu.

MULTI ESSENCE Magnezij 400 + B complex

Savršena ravnoteža magnezija i B kompleksa u jednom pakiranju

Sve se u životu svodi na održavanje dobre ravnoteže. Multi Essence Magnezij 400 + B complex jedan je od najboljih primjera ravnoteže kojoj težimo. Multi Essence Magnezij 400 i vitamina iz B skupine  savršeno su uklopljeni u praktično maleno pakiranje. Brzo će postati vaši svakodnevni zdravstveni pomoćnici.

Koja je uloga magnezija?

Magnezij je jedan od neophodnih minerala za ljudsko tijelo. Istovremeno je i neophodan za mnoge tjelesne funkcije. Većina istraživanja o dobrobitima mikronutrijenata za zdravlje kostiju usredotočena je na ulogu kalcija. No i magnezij je neophodan za zdravo formiranje kostiju. Nalazi se u svakoj stanici u vašem tijelu, te bez njega stanice ne bi mogle funkcionirati.

Od koliko se vitamina sastoji B kompleks?

Postoji sveukupno osam vitamina B skupine. Počinju s vitaminom B1 i idu sve do vitamina B12. Vitamini iz B skupine su topivi u vodi i  igraju važnu ulogu u staničnom metabolizmu i drugim funkcijama. Općenito govoreći, dodaci prehrani koji sadrže svih osam vitamina nazivaju se vitamini B kompleksa.

Zanimljivost: magnezij je dobio ime po grčkom gradu imena Magnesia.

Zanimljivost: vitamin B9 poznat je i pod nazivom folna kiselina. Ovaj je vitamin od izričite važnosti za vrijeme trudnoće zbog razvoja fetusa.

MULTI ESSENCE Magnezij 400 + B complex dodatak je prehrani u obliku mikrogranula za izravnu primjenu. Osigurava dnevnu opskrbu magnezijem zajedno s vitaminima B skupine  kako bi se zadovoljile povećane potrebe organizma.

 • Jedna vrećica dnevno
 • Odličan okus
 • Bogat vitaminima B
 • Za izravnu primjenu

Sastav

MULTI ESSENCE
Magnezij 400 + B complex
1 vrećica (Preporučena dnevna doza za odrasle)PU (%)*
Magnezij400 mg107
Niacin18 mg113
Pantotenska kiselina18 mg300
Vitamin B24,2 mg300
Vitamin B64,2 mg300
Vitamin B13,3 mg300
Folna kiselina600 µg300
Biotin150 µg300
Vitamin B127,5 µg300

*Preporučeni dnevni unos

Ključni sastojci i djelovanje

Magnezij je esencijalni mikronutrijent važan za mnoge metaboličke reakcije u tijelu, uključujući i procese iskorištavanja energije.

Doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj funkciji mišića, smanjenju umora i iscrpljenosti, ravnoteži elektrolita. Magnezij ima ulogu u procesu dijeljenja stanica.

Nedostatak magnezija u tijelu često rezultira simptomima kao što su umor, grčevi u mišićima, glavobolja, nesanica, anksioznost, aritmije itd. 

Ako se bavite sportom, vjerojatno već znate da za vrijeme fizičke aktivnosti mišići koriste značajnu količinu magnezija. Te količine potrebno je nadoknaditi, a dodatak magnezija mogao bi vam biti koristan.

Dodatak magnezija može vam pomoći i ako vodite aktivan život ili ako vam predstoji stresno razdoblje na poslu.

Također vam može pomoći ako ste na reduciranoj prehrani ili ako niste sigurni unosite li dovoljno redovitom prehranom.

Vitamini B skupine – većina vitamina B uključena je u procese stvaranja energije u tijelu (poput npr. vitamina B2 i B6), ili doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti (poput npr. vitamina B6 i B12). Također su esencijalni mikronutrijenti uključeni u mnoge metaboličke reakcije, dok ih neke stanice koriste zajedno s magnezijem za održavanje normalne funkcije tijela.

Doziranje

Proizvod je namijenjen odraslima i uzima se jednom dnevno otapanjem sadržaja vrećice izravno u usta (nije potrebna voda). 

Pakiranje

Svako pakiranje sadrži 20 vrećica i uputu za uporabu.

Svako promotivno pakiranje sadrži 20 + 10 vrećica gratis i uputu za uporabu.