Akutni, subakutni i kronični kašalj u odraslih: koja je razlika?

Vjerojatno ste čuli ove pojmove: akutni, kronični i subakutni. No osim ako ste medicinski stručnjak vjerojatno ne znate točno značenje tih pojmova. Nije svaki kašalj isti bez obzira na činjenicu da se radi o istom refleksu.

Što su akutni, subakutni i kronični kašalj?

Moramo naglasiti da se svaki od ove tri vrste kašlja karakterizira određenim trajanjem i jačinom simptoma. Kreću se od blagih do teških, a zbog razlike u jačini može varirati i njihovo trajanje – od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Akutni kašalj

U medicinskom smislu, termin akutno znači da bolest kratko traje ili da je u početnoj fazi. To znači da nije bilo prilike da se bolest razvije do ozbiljnijih faza. Najčešći uzroci akutnog kašlja su virusne infekcije gornjih dišnih puteva. Kod ove vrste kašlja antibiotici se općenito ne preporučuju. Preporučuju se jednostavni postupci kao što su hidratacija, inhalacije i farmaceutski proizvodi bez recepta.

Subakutni kašalj

Pojam „subakutno“ opisuje se kao „manje izražen po jačini ili trajanju od odgovarajućeg akutnog stanja“. Uzmimo za primjer postinfektivni kašalj. To je subakutni kašalj koji počinje akutnom infekcijom respiratornog trakta koja obično ne preraste u upalu pluća (tj. radiološki nalaz pluća je uredan), te se obično povuče bez liječenja.

I na posljetku…

Kronični kašalj

To je kašalj koji traje ili se javlja iznova i iznova tijekom dugog razdoblja. Također se smatra da je najteži oblik kašlja i da ga je najteže liječiti. Stoga je u pristupu liječenju važan dijagnostički nalaz i izbjegavanje lijekova i nadražujućih tvari koje uzrokuju kašalj. U približno 95 % slučajeva kronični kašalj u imunokompetentnih odraslih osoba povezan je s poremećajima u gornjim dišnim putevima, dok je u ostalih 5 % slučajeva kronični kašalj posljedica drugih bolesti, kao što su bronhogeni karcinom, sarkoidoza, tuberkuloza i zatajenje srca. Kronični kašalj teže je liječiti, ali nije nemoguće.

Plan liječenja ovisi o vrstama kašlja i njihovim glavnim karakteristikama. 

Ako mislite da biste mogli patiti od neke od gore opisanih vrsta kašlja, svakako se obratite svom liječniku.

ALKALOID PROMO

Kapsule BRONLES učinkovite su u liječenju bolesti dišnog sustava kada se nakupi previše sluzi ili je sluz previše ljepljiva. Djelatna tvar kapsula BRONLES je karbocistein, vaš glavni saveznik u borbi za ublažavanje akutnog mokrog kašlja. Ima snažan učinak kojim smanjuje viskoznost sluzi i koji pomaže uklanjanju sluzi iz dišnog sustava. Kapsule Bronles propisuju se za odrasle i jednostavne su za uporabu kad god su vam potrebne.

Želite li saznati više o lijeku BRONLES posjetite stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Mokri ili suhi kašalj? Razlike i liječenje

Kašalj i sezona prehlade i gripe idu ruku pod ruku. Svi smo kroz to prošli, i iskustvo nikad nije ugodno.

Kašalj je dobar i jasan dijagnostički alat svakom liječniku. Medicinski stručnjaci procjenjuju razlike u kašlju kako bi otkrili uzrok problema i postavili dijagnozu. Važno je razlikovati mokri, produktivni kašalj od suhog, neproduktivnog jer se pristup u liječenju razlikuje. Ali kako znati o kojoj se vrsti kašlja radi? I kako ga liječiti? Pregledajmo mogućnosti zajedno. No prvo…

Mokri ili suhi kašalj? Saznajmo razliku

Kao što samo ime upućuje, suhi kašalj je suh, neproduktivan i uporan. Praćen je kratkim dahom i možete ga prepoznati po karakterističnom zvuku koji se proizvodi tijekom kašljanja. To je grubi zvuk koji pomalo nalikuje lavežu. No za razliku od mokrog, kod suhog kašlja se ne stvara i izbacuje sluz, i većinom dolazi iz stražnjeg dijela grla. Zato ga bolesnici često opisuju kao izrazito neugodan osjećaj.

Mokri kašalj sušta je suprotnost. Stvara se i izbacuje sluz koja se nakuplja u donjim dišnim putevima. Pri tome je jako važno smanjiti viskoznost sluzi i olakšati iskašljavanje. Na taj način se iz donjih dušnih puteva odstranjuju mikroorganizmi, alergeni, i drugi uzročnici mokrog kašlja.

Liječenje se razlikuje ovisno o vrsti kašlja

Kako su ove dvije vrste kašlja na različitim krajevima spektra, tako se i liječenja razlikuju ovisno o vrsti kašlja. Suhi kašalj i stezanje u prsima mogu se ublažiti uzimanjem dovoljno tekućine i meda i uz puno odmaranja. Uporaba ovlaživača zraka također može pomoći.

ALKALOID PROMO

Farmaceutski proizvodi bez recepta poput kapsula Bronles iznimno pomažu u liječenju mokrog, produktivnog kašlja. Zašto? Zato što je jedna od glavnih komponenti u kapsulama Bronles karbocistein. To je vrsta mukolitičkog lijeka koji brzo i učinkovito smanjuje viskoznost sluzi i pomaže u njezinom iskašljavanju. 

Želite li saznati više o lijeku Bronles posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Tegobe sa suhim očima? 3 savjeta kako izbjeći žarenje, svrbež i crvenilo

Suhoća oka neugodan je, ali i čest problem. Od njega pati do 30% svjetske populacije. Kao što mu samo ime govori, uzrokuje ga slaba kvaliteta suza ili smanjena proizvodnja suza u očima. Nelagoda u očima posljedica je simptoma.

Glavni simptomi suhog oka: od blagih do težih

Što se tiče simptoma suhog oka, potrebno je istaknuti nekoliko stvari. Jeste li ikad osjetili probadanje i žarenje u očima? A osjetljivost na svjetlo? Je li vam se u oku pojavilo crvenilo zbog kojega izgledate kao da se niste mjesec dana pošteno naspavali? A tko može zaboraviti onaj osjećaj kao da vam je nešto zaglavljeno u oku? I to cijelo vrijeme. Simptomi suhog oka, prema intenzitetu, kreću se od onih blagih do onih koji utječu na kvalitetu vida (kao što su zamagljen vid i umor oka) pa ih treba ozbiljno shvatiti.

Suho oko može predstavljati problem u bilo kojoj životnoj dobi. Učestalost raste kod mlađih ljudi, a jedan od razloga je  duži boravak ispred digitalnih zaslona iz bilo kojeg razloga (igrice, e-učenje, „surfanje“, društvene mreže), osobito prije 60. godine života. Jedan od najčešćih uzroka suhoće očiju je starenje. Veći su izgledi da će se bolest razviti u osoba koje su već navršile 50 godina života. Suhoću oka mogu uzrokovati i određeni lijekovi, kao i dugotrajno nošenje kontaktnih leća. Da ne spominjemo sezonske alergije koje dodatno pogoršavaju stanje. Premda za taj problem ne postoji trajno rješenje, možete vlažiti oči i ublažiti simptome suhog oka kako biste se ugodnije osjećali.

3 savjeta za ublažavanje simptoma i vlaženje očiju

1.Odmarajte oči!

Zvuči jednostavno, zar ne? E, pa ponekad je najjednostavnije rješenje ujedno i najdjelotvornije, a ovo je jedan od tih slučajeva. Često odmaranje očiju od televizora, računala pa čak i čitanja može učiniti čuda u smislu vlaženja očiju. Kako biste održali svoje oči vlažnim  izbjegavajte izloženost suhom zraku (fen i ventilator) i nemojte zaboraviti nositi sunčane naočale kad je vani vjetrovito. Vjetar i strujanje zraka iz određenih uređaja mogu vam značajno osušiti oči.

2. Zdravo se hranite i vodite zdrav način života

Pod zdravom prehranom mislimo na prehranu bogatu vitaminom A, cinkom i omega-3 masnim kiselinama. Cink i vitamin A doprinose održavanju normalnog vida i ukupnog zdravlja očiju. Tako je primjerice, poznato da su jetrica, mrkva i brokula namirnice bogate vitaminom A, dok su riba, orasi i biljno ulje prepuni omega-3 masnih kiselina i dobrih masnoća. Kako vaš način života utječe na suhoću oka? Pušenje svakako trebate izbjegavati, posebno ako vas muči suhoća očiju jer dim cigarete nadražuje oči i čini ih još sušima. Stoga ako ste pušač najbolje je prestati pušiti i svakako izbjegavajte zadimljene prostorije.

3. Isprobajte umjetne suze

Umjetne suze su farmaceutski proizvodi koji dolaze u obliku kapi za oči. Najčešće su na bazi hijaluronske kiseline. Zahvaljujući svojim mukomimetičkim i viskoelastičnim svojstvima ova djelatna tvar omogućuje podmazivanje površine oka, dok ga istovremeno štiti od trenja izazvanog kretnjama očnih jabučica. Umjetne suze mogu sadržavati i druge djelatne tvari koje se dodaju u cilju postizanja još bolje učinkovitosti proizvoda. Kod osjetljivih očiju, obratite pažnju na odabir proizvoda bez konzervansa.

ALKALOID PROMO

Evo prijedloga. PROCULIN TEARS ADVANCE kapi za oči odlična su opcija za vas i vaše tegobe sa suhim očima. Zašto? Zato jer imaju regenerativno i zaštitno djelovanje te se koriste za osvježavanje, umirivanje i podmazivanje suhog oka, kao i u slučaju nadraženosti oka. Ovaj medicinski proizvod  sadrži 0,4% natrijevog hijaluronata i destilate ginka (Ginkgo biloba), komorača, borovnice i biljke Gotu kola (Centella asiatica). Kao prvo i najvažnije, natrijev hijaluronat omogućava podmazivanje površine oka, dok ga istovremeno štiti od trenja izazvanog kretnjama očiju. Vodeni destilat ginka (Ginkgo biloba) poboljšava vid na daljinu i otklanja umor i crvenilo očiju. Zajedno s vodenim destilatom biljke Gotu kola , dodatno ublažava osjećaj nadraženosti oka.

Samo par kapi uvelike olakšava život

Kapi PROCULIN TEARS ADVANCE tu su da vas oslobode žarenja, svrbeža i neugodnosti. Nošenje kontaktnih leća vam je bolno i neugodno? Sve se to može riješiti na jednostavan i djelotvoran način.

Želite li saznati više o proizvodu PROCULIN TEARS ADVANCE, posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Kako se koriste i čiste meke kontaktne leće?

Upravo ste kupili nove meke kontaktne leće? Čestitke! Za razliku od naočala, meke kontaktne leće zahtijevaju drugačiji pristup i održavanje. Možda će vam trebati neko vrijeme da se na njih naviknete, a onda nećete moći bez njih. U ovom se članku usmjeravamo na dva vrlo važna aspekta nošenja mekih kontaktnih leća. Na umetanje i na higijenu.

Nervozni ste? Opustite se. Stavljanje mekih kontaktnih leća u oči puno je jednostavnije nego što mislite. Osim toga, s vremenom ćete se usavršiti u tome. Praksa vodi do savršenstva, a to vrijedi i u ovom slučaju. Dakle, prijeđimo na stvar …

Na što trebate paziti prilikom umetanja mekih kontaktnih leća?

Operite ruke! Važno je  to učiniti još prije nego što otvorite kutijicu za kontaktne leće. Pranjem ruku odstranjuju se brojne bakterije koje su se nakupile na koži, a važno ih je ukloniti prije nego što dotaknete leće. Provjerite jesu li leće naopako okrenute! Leća mora izgledati kao zdjela ravnih rubova i tad je spremna za uporabu. Prilikom umetanja leća, jednom rukom držite donji i gornji kapak otvorenima kako ne biste treptali. Istovremeno drugom rukom lagano izvadite leću iz kutijice i stavite ju u oko. Završni je korak pravilno namještanje leće u oku. I gotovi smo! Kako jednostavno, zar ne? Iste je korake potrebno provesti i kad vadite meke leće iz očiju.

Kako se čiste meke kontaktne leće?

Vrijedi napomenuti da meke kontaktne leće morate očistiti svaki put kad završite s uporabom, neposredno prije stavljanja u kutijicu i odlaska na spavanje. Pranje ruku i u ovom je slučaju obvezno, a osušite ih  čistim ručnikom. Leće odmah nakon vađenja očistite pomoću nekoliko kapi otopine. Leću stavite na dlan jedne ruke, a kažiprstom druge ruke nježno je trljajte nekoliko sekundi da biste je očistili. Od velike je važnosti da otopina za meke leće bude kvalitetna.

ALKALOID PROMO

Imamo opciju za vas. I to kakvu. PROCULIN® SOFT LENS VIŠENAMJENSKU OTOPINU s hijaluronskom kiselinom. Ovaj  medicinski proizvod, odličan je za čišćenje mekih leća i za punjenje kutijice za meke leće. Nježno protrljajte leće otopinom i posao je obavljen. Na kraju, nakon što očistite leće, napunite kutijicu svježom otopinom i ostavite ih u otopini najmanje 6 sati, najbolje tijekom noći. Važno je pridržavati se ovih koraka kako bi vaše leće uvijek bile čiste i dezinficirane.

Zašto je PROCULIN® SOFT LENS VIŠENAMJENSKA OTOPINA najbolje rješenje?

Kao prvo, radi se o višenamjenskoj otopini predviđenoj za čišćenje, uklanjanje naslaga proteina, dezinfekciju, ispiranje, pohranu, umetanje i vlaženje mekih kontaktnih leća.

Proculin Soft Lens otopina sadrži natrijev hijaluronat koji pospješuje vlaženje leća i povećava podnošljivost nošenja leća zahvaljujući viskoelastičnim svojstvima. Otopina hidrira leće zahvaljujući funkciji „zaključavanja vode“ i to ne samo nakon umetanja, već i tijekom čitavoga dana. Tako je nošenje leća ugodnije, a smanjuje se i nadraženost i suhoća oka. Proculin Soft Lens otopina preporuča se i za osjetljive oči.

Zaštita i njega mekih leća na pravilan i praktičan način

Proculin Soft Lens otopina pruža zaštitu i njegu vaših leća. Posebno poželjnom čini je činjenica da se isporučuje u bočici od 360 ml, a dostupna je i u praktičnom putnom pakiranju od 100 ml otopine. Savršeno će vam se uklopiti u toaletnu torbicu ili ruksak. Na taj način svugdje i u svakom trenutku omogućujete zaštitu i njegu vašim lećama.

Želite li saznati više o proizvodima PROCULIN® SOFT LENS, posjetite stranice proizvoda, za pakiranje od 360 ml i za pakiranje od 100 ml. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Što treba, a što ne treba činiti prilikom održavanja higijene mekih leća

Postoje mnoge vrste kontaktnih leća. No, na tržištu prevladavaju dva tipa, a to su meke i tvrde kontaktne leće. U ovom članku pozornost ćemo posvetiti mekim lećama. Uz to ćemo istaknuti što sve treba, a što ne treba činiti u sklopu održavanja higijene mekih kontaktnih leća. Spremni?

Prvo da razjasnimo… Što su zapravo meke kontaktne leće?

Meke kontaktne leće su leće izrađene od meke i fleksibilne plastike koja omogućava prolazak kisika kroz rožnicu. U pravilu se puno jednostavnije namještaju, a osobi koja ih nosi puno su ugodnije. Barem u usporedbi s tvrdim kontaktnim lećama. No, bez obzira na to koje odaberete, uvijek je potrebna pravilna njega i higijena. A ta njega počinje s vama. Saznajmo na koji način možete, ne samo poboljšati higijenu svojih mekih kontaktnih leća, već im i značajno produljiti vijek trajanja.

U nastavku ističemo što  treba, a što  ne treba činiti u sklopu razvoja zdravih navika u odnosu na rukovanje i njegu mekih kontaktnih leća.

Svakako perite ruke!

Ne treba posebno ni napominjati da održavanje higijene mekih leća počinje s higijenom ruku. Zašto? Zato jer leće dodirujete i namještate ih rukama. Točnije, vršcima prstiju, a ta područja moraju biti savršeno čista. U suprotnom može nastati infekcija, ali to je tema za još cijeli jedan članak.

Ne spavajte s kontaktnim lećama

Još jedan logičan savjet, no vrijedi ga istaknuti budući da oko 50% korisnika spava s lećama u očima. Od velike je važnosti da vam rožnica diše dok spavate. Najbolje je izvaditi meke leće neposredno prije odlaska na spavanje Čak i ako koristite leće  koje se mogu nositi i dok spavate, ipak je najbolje izvaditi ih tijekom noći.

Meke leće štitite od prljavštine i vode

Prljavština i voda mogu unijeti razne vrste klica u oči pa može doći do infekcije pa je meke leće potrebno držati čvrsto zatvorenima u posebnim spremnicima. Držite ih podalje od prašine i vode, a pritom ostavite kutijicu za leće da se u cijelosti osuši prije punjenja otopinom za leće.

Ne zaboravite koristiti odgovarajuću otopinu i kutijicu za leće

Ovako stoje stvari. Ako koristite mjesečne ili čak tjedne leće, svakako nabavite odgovarajuću otopinu i kutijicu za vlastite leće. Nemojte miješati otopinu iz prethodne bočice s novom. Isto kao što ne biste trebali miješati staru hranu pred istekom roka valjanosti sa svježom hranom, to isto pravilo vrijedi i za otopinu za leće.

ALKALOID PROMO

PROCULIN® SOFT LENS odličan je izbor za vas!

Zašto? Zato jer PROCULIN® SOFT LENS VIŠENAMJENSKA OTOPINA sadrži hijaluronsku kiselinu. Ovaj medicinski proizvod je savršen za čišćenje, uklanjanje naslaga proteina, dezinfekciju, ispiranje, pohranu, umetanje i vlaženje mekih leća, a preporučuje se i za osjetljive oči. Otopina još i vlaži leće zahvaljujući funkciji „zaključavanja vode“ i to ne samo nakon umetanja, već i tijekom čitavoga dana. Tako je nošenje leća ugodnije, a smanjuju se nadraženost i suhoća oka.

Rješenje za osvježenje vaših leća!

Doslovno i u prenesenom značenju. Svakako se radi o najboljoj opciji za vaše meke leće.

Želite li saznati više o proizvodu PROCULIN® SOFT LENS, posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Becutan KIDS VITS Multiimmuno

Mi pomažemo graditi otpornost, a vi nove uspomene.

Becutan KIDS VITS Multiimmuno prah za otapanje je dodatak prehrani s okusom naranče koji sadrži kombinaciju vitamina, minerala i LGG kulture mikroorganizma. Sadrži 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina D, koji doprinosi normalnom razvoju imunološkog sustava kod djece i koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju djece.

 • 12 vitamina, minerali i LGG kultura mikroorganizama
 • Okus naranče
 • Sadrži 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina D
 • Prikladno za djecu i odrasle

Sadrži:

 • vitamin D koji doprinosi normalnom razvoju imunološkog sustava kod djece i koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju djece. 

Želite li saznati više o proizvodu i cijeloj Becutan KIDS VITS liniji, posjetite stranicu brenda Becutan KIDS VITS.

Upoznajte se sa našim „vitsićima“, te pronađite dodatne savjete o zdravom rastu i razvoju djece.

Becutan KIDS VITS Multivitamini 

Mi pomažemo da rastu, a vi da se ne boje pasti.

Becutan KIDS VITS Multivitamini je tekući dodatak prehrani s okusom naranče koji sadrži kombinaciju 9 vitamina, koji su važni za normalno funkcioniranje dječjeg organizma.

 • 9 vitamina
 • Okus naranče
 • Ne sadrži šećer i alkohol
 • Prikladno za djecu i odrasle

Sadrži:

 • vitamin D koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju djece te doprinosi održavanju normalne funkcije mišića i normalnih zubi
 • vitamine C, B6 i B12 koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti

Želite li saznati više proizvodu i cijeloj Becutan KIDS VITS liniji, posjetite stranicu brenda Becutan KIDS VITS.   

Upoznajte se sa našim „vitsićima“, te pronađite dodatne savjete o zdravom rastu i razvoju djece.

Bronles 375 mg tvrde kapsule

Kad kašalj pokuca na vrata…

Muče li vas problemi poput kašlja sa prekomjernim stvaranjem i nakupljanjem sluzi? Ne brinite, BRONLES je tu za vas. Oboružan je s 30 tvrdih kapsula i spreman je pomoći vam u borbi s prekomjernom ljepljivom sluzi.

BRONLES je lijek koji se izdaje bez recepta u obliku kapsula. Koristi se kod odraslih za liječenje bolesti dišnog sustava kada se nakupi previše sluzi ili je sluz previše ljepljiva.

 • Razrjeđuje sluz u dišnim putevima
 • Smanjuje ljepljivost sluzi
 • Pomaže u iskašljavanju sluzi
 • Tri doze dnevno podržavaju hidrataciju

Sastav

Svaka kapsula BRONLES sadrži:

 • 375 mg karbocisteina

Karbocistein – pripada skupini lijekova koji se zovu mukolitici. Djeluje tako što razrjeđuje sluz u dišnim putevima i čini je manje ljepljivom. Iz tih ju je razloga lakše iskašljati.

Doziranje

Preporučena doza je dvije kapsule tri puta dnevno. Ako vam se simptomi poboljšaju, smanjite dozu na jednu kapsulu četiri puta dnevno.

Ako simptomi ustraju ili se pogoršaju, posavjetujte se s liječnikom nakon 5 dana.

Pakiranje

Svako pakiranje lijeka BRONLES sadrži 30 kapsula i uputu o lijeku.

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle

Prijatelj vašeg zdravlja u tri boje

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle dolaze u obliku višeslojnih tableta. Zašto?  Ako ste navikli uzimati vaše dnevne dodatke u obliku tableta, imamo savršen izbor za vas. Vitamini i minerali su raspoređeni u tri različita sloja u jednoj tableti kako bi se pružila optimalno iskorištavanje i učinkovitost.

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle dodatak je prehrani u obliku višeslojnih tableta, koji osigurava potrebnu količinu vitamina i minerala kako bi se zadovoljile povećane potrebe organizma, a sadrži i lutein.

 • Jedna tableta dnevno
 • Optimalna učinkovitost
 • S luteinom, vitaminima i mineralima

SASTOJCI U PREPORUČENOJ DNEVNOJ DOZI

 1 tabletaPU (%)*
Kalcij160 mg20
Magnezij100 mg27
Vitamin C80 mg100
Niacin16 mg100
Željezo14 mg100
Vitamin E12 mg100
Cink10 mg100
Pantotenska kiselina6 mg100
Mangan2 mg100
Vitamin B2 / riboflavin1,4 mg100
Vitamin B61,4 mg100
Vitamin B1 / tiamin1,1 mg100
Bakar1 mg100
Vitamin A800 µg100
Lutein500 µg/
Folna kiselina200 µg100
Jod150 µg100
Vitamin K75 µg100
Selen55 µg100
Biotin50 µg100
Molibden50 µg100
Krom40 µg100
Vitamin D5 µg100
Vitamin B122,5 µg100

*Preporučeni dnevni unos

Ključni sastojci i djelovanje

Sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i B12, niacin, pantotensku kiselinu, biotin, kalcij, magnezij, željezo, mangan, bakar i jod koji doprinose normalnom metabolizmu za stvaranje energije.

Sadrži vitamine C, B2, B6 iB12, niacin, pantotensku kiselinu, folat, magnezij i željezo koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i B12, niacin, biotin, magnezij, bakar i jod koji doprinose normalnom funkcioniranju  živčanog sustava.

Sadrži vitamine C,B1, B6 i B12, niacin, folat, biotin i magnezij koji doprinose normalnoj psihološkoj  funkciji.

Sadrži željezo, jod i cink koji doprinose normalnoj kognitivnoj funkciji.

Sadrži vitamine C, A, D, B6 i B12, folat, željezo, cink, bakar i selenij koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Sadrži vitamine C, E i B2, cink, mangan, bakar i selenij koji doprinose  zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Sadrži vitamine A i B2, niacin i biotin koji doprinose održavanju zdrave kože i normalnih sluznica, dok biotin, cink i selen doprinose održavanju normalne kose.

Sadrži vitamine K i D, kalcij, magnezij, cink i mangan koji doprinose održavanju normalnih kostiju.

Sadrži vitamine D, kalcij i magnezij koji doprinose normalnoj funkciji mišića i održavanju normalnih zubi.

Sadrži cink i selen koji doprinose održavanju normalnih noktiju.

Sadrži vitamine A, B2 i cink koji doprinose održavanju normalnog vida.

Sadrži vitamine D i B12, folat, magnezij, željezo i cink koji imaju  ulogu u procesu dijeljenja  stanica.

Sadrži jod i selen koji doprinose normalnoj funkciji štitnjače.

Sadrži vitamine B6 i B12 i željezo koji doprinose normalnom stvaranju  crvenih krvnih stanica.

Sadrži vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju  kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice, desni, zuba i kože. Također povećava apsorpciju željeza.

Sadrži krom koji doprinosi održavanju normalne razine glukoze u krvi.

Također vam može pomoći ako ste na reduciranoj prehrani ili ako niste sigurni unosite li dovoljno redovitom prehranom vitamine i minerale.

Doziranje

Ovaj je proizvod namijenjen za odrasle, a uzima se jedna tableta dnevno uz malo vode.

Pakiranje

Svako pakiranje sadrži 30 tableta i uputu za uporabu.

MULTI ESSENCE vitamini i minerali za odrasle – mikrogranule za izravnu primjenu

Što je toliko posebno kod MULTI ESSENCE vitamina i minerala za odrasle?

Osim jedinstvenog pakiranja i odličnog okusa, svako pakiranje MULTI ESSENCE vitamina i minerala za odrasle sadrži optimalnu količinu vitamina i minerala kako bi se zadovoljile povećane potrebe organizma. Sastoji se od 13 vitamina i 10 minerala koji su izravno odgovorni za održavanje vašeg zdravlja, a sadrži i lutein.

 • Jedna vrećica dnevno
 • Okus jagode, brusnice i vanilije
 • S luteinom, vitaminima i mineralima
 • U obliku mikrogranula za izravnu primjenu

SASTOJCI U PREPORUČENOJ DNEVNOJ DOZI

 1 vrećica (2,5 g)PU (%)*
Kalcij160 mg20
Magnezij100 mg27
Vitamin C80 mg100
Niacin16 mg100
Željezo14 mg100
Vitamin E12 mg100
Cink10 mg100
Pantotenska kiselina6 mg100
Mangan2 mg100
Vitamin B61,4 mg100
Vitamin B2 / riboflavin1,4 mg100
Vitamin B1 / tiamin1,1 mg100
Bakar1 mg100
Lutein0,5 mg/
Vitamin A800 µg100
Folna kiselina200 µg100
Jod150 µg100
Vitamin K75 µg100
Selen55 µg100
Molibden50 µg100
Vitamin H/ biotin50 µg100
Krom40 µg100
Vitamin D5 µg100
Vitamin B122,5 µg100

*Preporučeni dnevni unos

Ključni sastojci i djelovanje

Sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i B12, niacin, pantotensku kiselinu, biotin, kalcij, magnezij, željezo, mangan, bakar i jod koji doprinose normalnom metabolizmu za stvaranje energije.

Sadrži vitamine C, B2, B6 iB12, niacin, pantotensku kiselinu, folat, magnezij i željezo koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i B12, niacin, biotin, magnezij, bakar i jod koji doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Sadrži vitamine C,B1, B6 i B12, niacin, folat, biotin i magnezij koji doprinose normalnoj psihološkoj  funkciji.

Sadrži željezo, jod i cink koji doprinose normalnoj kognitivnoj funkciji.

Sadrži vitamine C, A, D, B6 i B12, folat, željezo, cink, bakar i selen koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Sadrži vitamine C, E i B2, cink, mangan, bakar i selen koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Sadrži vitamine A, B2, niacin i biotin koji doprinose održavanju zdrave kože i normalnih sluznica , dok biotin, cink i selenij doprinose održavanju normalne kose.

Sadrži vitamine K i D, kalcij, magnezij, cink i mangan koji doprinose održavanju normalnih kostiju.

Sadrži vitamine D, kalcij i magnezij koji doprinose normalnoj funkciji mišića i održavanju normalnih zubi.

Sadrži cink i selen koji doprinose održavanju normalnih noktiju.

Sadrži vitamine A, B2 i cink koji doprinose održavanju normalnog vida.

Sadrži vitamine D i B12, folat, magnezij, željezo i cink koji imaju ulogu u procesu dijeljenja  stanica.

Sadrži jod i selenij koji doprinose normalnoj funkciji štitnjače.

Sadrži vitamine B6 i B12 i željezo koji doprinose normalnom stvaranju  crvenih krvnih stanica.

Sadrži vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju  kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice, desni, zuba i kože. Također povećava apsorpciju željeza.

Sadrži krom koji doprinosi održavanju normalne razine glukoze u krvi.

Također vam može pomoći ako ste na reduciranoj prehrani ili ako niste sigurni unosite li dovoljno redovitom prehranom vitamine i minerale.

Doziranje

Proizvod je namijenjen odraslima i uzima se jednom dnevno otapanjem sadržaja vrećice izravno u usta, (nije potrebna voda). 

Pakiranje

Svako pakiranje sadrži 30 vrećica i uputu za uporabu.