Prehlada i gripa kod djece: 5 jednostavnih načina za ublažavanje simptoma kod kuće

Ako ste roditelj onda vam je ova rečenica sigurno poznata… Mama, tata! Ne osjećam se dobro. Sigurno ste upoznati sa simptomima dječje prehlade i gripe i svi znamo da nisu ugodni. Malaksalost, povišena temperatura i začepljen nos neki su od najčešćih simptoma s kojim se susreće vaše dijete, a i vi s njim. Mama i tata, ne brinite. Postoje načini da pomognete svom djetetu i brzo ga vratite svakodnevnoj igri. Jeste li spremni saznati? Dobro. Prije nego što predstavimo neka od rješenja, pogledajmo sam problem.

Koji su najčešći simptomi dječje prehlade i gripe?

Ostati budan cijelu noć s bolesnim djetetom nije lako, ali ne zaboravimo da su virusne infekcije poput prehlade i gripe prilično česte u djece. Zapravo, većina djece će razviti najmanje 6 do 10 prehlada godišnje, posebno ona koja idu u vrtić. Prehlada obično traje 5 do 7 dana, ali u nekim slučajevima može trajati i do 2 tjedna.

Većina djece će se potpuno oporaviti bez potrebe za liječničkom pomoći. Kad je riječ o simptomima dječje prehlade i gripe, oni ovise o mnogim čimbenicima, uključujući i dob vašeg djeteta. Najčešći simptomi kod beba su: povišena temperatura od 37,5°C ili više, začepljen nosić, ubrzano disanje, kašalj, odbijanje uobičajenog hranjenja. Kod starije djece najčešći simptomi se vrte od curenja iz nosa, začepljenog nosa i kihanja do vrućice, ubrzanog disanja i kašlja.

Zapravo, simptomi prehlade i gripe su naizgled slični, ali postoje i određene razlike. Obično su prehlade češće praćene lakšim simptomima, dok je gripa rjeđa i povezana s težim simptomima. Dakle, evo popisa:

Simptomi prehlade:  

Normalna do blago povišena temperatura
Ponekad glavobolja
Začepljen nos
Curenje iz nosa
Kihanje
Blagi kašalj
Lagani bolovi u tijelu
Blagi umor
Grlobolja
Dovoljno energije za uobičajene aktivnosti  
Simptomi gripe:  

Visoka temperatura
Uvijek glavobolja
Nos ne mora biti začepljen
Ponekad kihanje
Kašalj, koji može postati iscrpljujući
Često jaki bolovi u tijelu
Umor koji može potrajati i do nekoliko tjedana
Ponekad upala grla Izražena iscrpljenost


5 savjeta za ublažavanje simptoma prehlade i gripe vašeg djeteta

1. Odmor i samo odmor

Svima nam je potreban odmor kada smo bolesni, ali djeci je potreban više. Mirovanje u krevetu ključno je za pomoć imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije. Odmor i dobar san sigurno će učiniti puno za oporavak vašeg djeteta.

2. Potrebno je puno tekućine

Unos tekućine je veoma važan kod prehlade i gripe. Tekućine pomažu tijelu da se izbori s infekcijom, stoga pobrinite se da vaše dijete pije vodu, topli čaj ili sok, a pomaže i fina domaća pileća juha.

3. Ne zaboravite vitamin C

Uzmite u obzir limune, limetu, naranče, grejp, lisnato zelje i drugo voće i povrće koje sadrži vitamin C. Općenito, vitamin C ima puno uloga za normalnu funkciju i dobrobit ljudskog tijela, između ostalog, doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

4. Vodena para može postati koristan saveznik

Koristite ovlaživač zraka u dječjoj sobi koji će održavati zrak vlažnim i pomoći kod začepljenog nosa. Zapamtite, virusne infekcije dišnih puteva napreduju i lakše se šire u suhim prostorijama. Dakle, veća vlažnost u vašem domu može pomoći u ublažavanju simptoma vašeg djeteta. To je osobito važno zimi kada suhi zrak u ugrijanim prostorijama može pogoršati simptome.

5. Lijekovi bez recepta kao pomoć!

Simptome prehlade i gripe možete ublažiti bezreceptnim lijekovima. Oni neće izliječiti infekciju (jer su prehlada i gripa infekcije koje se liječe simptomatski), ali će pomoći vašem djetetu da se osjeća bolje tijekom razdoblja infekcije.

Ibuprofen je učinkovit izbor za vaše dijete. To je nesteroidni protuupalni lijek koji smanjuje upalu, bol, oticanje i povišenu tjelesnu temperaturu. Pazite da bude ugodnog okusa koji će se svidjeti vašem djetetu.

U nastavku evo i nekoliko korisnih savjeta o tome što ne biste trebali činiti tijekom djetetove prehlade i gripe. Prije svega, ne izlažite dijete dimu cigareta. Dim cigarete će dodatno nadražiti sluznicu dišnih puteva i pogoršati simptome. Također, nemojte davati djetetu gazirana pića. Kad smo već kod hrane i pića, nemojte vršiti pritisak na dijete da jede ako vaše dijete nije gladno. Uslijed povišene temperature dijete može izgubiti apetit koji će se vratiti kad se dijete počne osjećati bolje. Najvažnije je uzimati dovoljno tekućine.

I za kraj, ali ne i najmanje važno, pomaže li hladan tuš/kupka kod vrućice? Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja kada je u pitanju snižavanje temperature. Odgovor je NE.

Iako se može činiti da je hladan tuš/kupka dobra ideja za snižavanje povišene temperature, ne preporuča se kod male djece. Hlađenjem kože i izazivanjem drhtanja, tjelesna temperatura se može čak i povisiti. Uporaba toplog tuša također se ne preporučuje.

Dakle, koja se temperatura tuširanja savjetuje kod vrućica? Liječnici sugeriraju da bi mlaka kupka (27°C do 32°C) mogla pomoći vašem djetetu da se osjeća bolje.

Slijedite savjete i vaše će se dijete brzo vratiti na igralište

Prehlada i gripa mogu zaustaviti živahnu, nestašnu i sretnu igru vašeg djeteta. Ne treba paničariti, već je važno znati što sve možete učiniti kada vam prehlada i gripa pokucaju na vrata. Predstavili smo neke od načina koje možete koristiti u kućnim uvjetima za ublažavanje simptoma prehlade i gripe vašeg djeteta. Njihovom primjenom vjerojatno ćete ga podići na noge za nekoliko dana.

Ipak, posjet pedijatru je svakako preporučljiv, pogotovo ako simptomi ne nestanu ili se pogoršaju nakon nekoliko dana. Ponekad prehlada, a posebno gripa može rezultirati komplikacijama ili sekundarnim infekcijama kao što su: infekcije grla, sinusne infekcije, upale uha, pa čak i upala pluća. Dakle, ako vaše dijete ima teže simptome ili mu je svakim danom sve lošije, trebate ga odvesti liječniku. Ne pokušavajte sami liječiti prehladu i gripu nakon što nema znakova poboljšanja. Stručno medicinsko osoblje će znati što treba učiniti i pružit će adekvatnu pomoć vašem djetetu.

ALKALOID PROMO

BlokMAX za djecu je lijek koji se izdaje bez recepta, s ugodnim okusom marelice. Izvrstan je izbor kod vrućica i ostalih simptoma prehlade i gripe. Zašto? Zato što da sadrži ibuprofen koji pripada skupini lijekova poznatoj pod nazivom nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIL-ovi) koji ublažavaju bol, smanjuju oticanje i snižavaju povišenu temperaturu.

BlokMAX za djecu koristi se u djece u dobi od navršena 3 mjeseca nadalje (težine veće od 5 kg) za kratkotrajno simptomatsko liječenje:

  • blage do umjerene boli kao što su glavobolja i zubobolja;
  • vrućice;
  • groznice i simptoma prehlade i gripe.

Želite li saznati više o lijeku BlokMAX za djecu posjetite stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.