Žgaravica nam može zadati puno glavobolje: No o čemu se zapravo radi?

Evo nekoliko zanimljivih činjenica. Žgaravica se ne pojavljuje samo kod trudnica. Iako je riječ o vrlo čestoj pojavi u trudnoći, žgaravicu smo zapravo sigurno svi barem jednom doživjeli u nekom trenutku u našim životima.

Što je to žgaravica?

U većini slučajeva pojavljuje se žareća bol u prsima kao posljedica povrata želučane kiseline u jednjak, što se naziva refluksom kiseline. U većini slučajeva ne predstavlja veliki razlog za brigu. Nastavi li se događati, možda se radi o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, zbog koje  biste trebali posjetiti liječnika.

Ipak, u većini slučajeva žgaravica uzrokuje tek neugodan osjećaj za koji jednostavno želimo da nestane. Može različito utjecati na ljude i trajati od par minuta, pa sve do nekoliko sati, a katkad i dulje.  

Žgaravica u trudnoći

Već smo spomenuli da je žgaravica relativno česta pojava u trudnoći i pojavljuje se u do 45 % žena. Posebno je izražena u trećem tromjesečju trudnoće. No, sada se bavimo žgaravicom koju većina nas povremeno osjeti, ponekad i na tjednoj bazi.  Žgaravica može biti zaista neugodna i prouzročiti nam probleme u svakodnevnim aktivnostima. Koliko se nas možda nije dobro naspavalo upravo zbog nje? Koliko nas je osjećalo žarenje iza prsne kosti? I ne zaboravimo na mučninu koja je često prati. Na sreću, postoje stvari koje vam mogu pomoći. Za početak, pozabavimo se pobliže uzrocima i simptomima žgaravice.

Uzroci i simptomi žgaravice

Kao jedan od najčešćih uzroka žgaravice ističe se trudnoća, o čemu smo već govorili ranije. No možda se pitate što bi ju još moglo izazvati? Veliku ulogu u pojavi žgaravice imaju naše prehrambene navike. Brzo jedenje, uzimanje velikih obroka i hrane koja je kisela, masna ili jako začinjena može prouzročiti žgaravicu.

Gazirana bezalkoholna pića isto se tako nalaze na popisu mogućih uzroka, baš kao i kava, alkohol i pušenje. Od hrane koja potiče pojavu žgaravice možemo izdvojiti čokoladu, citrusne napitke, pa čak i rajčicu. Općenito, radi se o potrebi prepoznavanja namirnica na koje ste osjetljivi. Jedan od uzroka može biti i debljina. Pazite na svoju figuru i održavajte normalan indeks tjelesne mase (BMI). Još jedan veći, no ne i manje važan faktor, koji pridonosi pojavi žgaravice je stres i trebali biste ga ukloniti iz svog svakodnevnog života. To nije jednostavno, no trebali biste pokušati. A što se tiče simptoma? Kako ih prepoznati? Najčešći simptom žgaravice osjećaj je žarenja u prsima.

Nakon toga slijedi bol koja se širi grlom, a ponekad se javlja i gorak ili kiseo okus u ustima.

Nemojte se brinuti zbog toga. Postoje brojni koraci koje možete poduzeti i sredstva koja vam mogu pomoći riješiti se žgaravice.

Kako liječiti žgaravicu kod kuće?

Postoje neke stvari koje možete napraviti ne samo kako biste ublažili simptome, već se i u potpunosti riješili žgaravice. Pokušajte jesti manje začinjenu, masnu i kiselu hranu i nastojte jesti svoje obroke puno sporije i u manjim količinama. Možete u potpunosti izbaciti alkohol i cigarete i nositi širu i udobniju odjeću. 

Ako nakon svega toga žgaravica još uvijek ne prestaje, možda biste trebali pokušati uzeti neki od proizvoda za neutraliziranje kiseline koji su dostupni i bez recepta. Na kraju, ako vaši simptomi ne nestaju i traju dulje od 7 dana, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

ALKALOID PROMO

GATTART tableta za žvakanje je antacidni lijek koji sadrži 680 mg kalcijevog karbonata i 80 mg magnezijevog subkarbonata. Ovi ključni sastojci reagiraju sa želučanom kiselinom potičući stvaranje vode i topivih mineralnih soli. K tome, GATTART djeluje lokalno i neutralizira želučanu kiselinune ovisno o sustavnoj apsorpciji.

Tko bi rekao da jedna tableta za žvakanje ima tako veliku snagu i da vam može tako brzo ublažiti bol? Spremni za uživanje u danu? Mi jesmo. Zato smo i osmislili GATTART.
Riješite se neugodnih simptoma uz GATTART!

Želite li saznati više o lijeku GATTART,  posjetite  stranicu proizvoda.

Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.