Žgaravica u trudnoći? 5 načina za ublažavanje simptoma

Trudnoća je jedan od najljepših i najvažnijih razdoblja u životu svake žene. Dok se dijete razvija tijelo žene se mijenja na puno više načina nego što to uopće možemo zamisliti. Usporedno sa svim tim promjenama događaju se izuzetne stvari, kao i neke koje nisu baš tako izuzetne. 

Jedna od tih ne baš ugodnih promjena je žgaravica. Radi se o čestoj pojavi u trudnoći kod većine žena. Možda vas zanima koliko je zapravo učestala? Poznato je da se čak 60% – 72 % trudnica žale na žgaravicu u trećem tromjesečju trudnoće.

Premda se radi o neugodnoj pojavi na koju se žale brojne trudnice, nema razloga za zabrinutost. Ne samo da niste u tome sami, već postoje i koraci koje možete napraviti kako biste osjetili dugo očekivano olakšanje. 

Ipak, prije nego što krenemo na rješenje problema, pogledajmo pobliže simptome. 

Koji su simptomi žgaravice u trudnoći? 

Prije svega, žgaravicu mogu uzrokovati promjene razina hormona u trudnoći, te samog oblika tijela. Najčešći simptom je osjećaj žarenja u prsima, potom podrigivanje, a tu je i osjećaj nadutosti u području želuca. Možete osjećati i mučninu ili imati osjećaj stalne sitosti. Kao što smo već napomenuli, usprkos svim tim neugodnim simptomima, nema mjesta zabrinutosti ni strahu. 

Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti, pojesti ili popiti kako bi žgaravica nestala. Krenimo redom!

1.Nastojite jesti polako i više manjih obroka kroz dan

Sporije žvakanje manjih količina hrane može vam znatno pomoći s trudničkom žgaravicom. Pretrpani želudac može uzrokovati žgaravicu kod gotovo svih ljudi, a još više kod trudnica. I ne zaboravite! Manjim koracima stići ćete do velikog cilja. Ne žurite dok jedete. Ako svoje obroke jedete strpljivo i polako, postići ćete i dugoročne blagotvorne učinke. 

2.Noću poduprite prsa i glavu

Tako je. Ako imate žgaravicu, najbolje je spavati podignute glave i prsa. Jednostavno podignite položaj glave i gornjeg dijela trupa dok spavate tako da podmetnete nekoliko jastuka, i to je to.  Primijetit ćete gotovo trenutnu razliku jer se hrana koju ste pojeli neće vraćati iz želuca u jednjak i uzrokovati žgaravicu.

3.Odjenite udobniju odjeću

Nošenje pripijene ili neudobne odjeće može vam još više pogoršati simptome žgaravice koje mnoge žene iskuse tijekom trudnoće. Stoga ne zaboravite odjenuti širu odjeću, pogotovo u području trbuha jer vam ona može značajno pomoći u olakšavanju simptoma žgaravice. 

4.U svoju prehranu uključite đumbir

Đumbir se u svakom obliku pokazao blagotvornim kada je u pitanju žgaravica. Čaj od đumbira ili ušećereni đumbir? Što god izaberete nećete pogriješiti, jer  je dobar i za ublažavanje mučnina. Mnoge trudnice navode upravo đumbir kao namirnicu koja im je puno pomogla za vrijeme trudnoće.  U svakom slučaju, prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani posavjetujte se sa svojim liječnikom.

5.Bezreceptni lijekovi za žgaravicu

Ako ništa od navedenog ne djeluje, možete potražiti neki bezreceptni lijek koji se koristi protiv žgaravice u trudnoći, kao što su određeni antacidni lijekovi.

ALKALOID PROMO

GATTART je antacidni lijek koji se može koristiti u trudnoći i tijekom dojenja ako se primjenjuje prema uputama. Radi se o tabletama za žvakanje koje se uzimaju kad vas muči žgaravica i vraćanje kiseline. Ima osvježavajući okus mente i sadrži 680 mg kalcijevog karbonata i 80 mg magnezijevog subkarbonata. GATTART se upotrebljava za liječenje žgaravice i povezanih simptoma poput problema sa želucem i vraćanja kiseline iz želuca u usta.

Želite li saznati više o lijeku GATTART,  posjetite stranicu proizvoda.
Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.