5 načina za ublažavanje boli u donjem dijelu leđa kod kuće

Bol u donjem dijelu leđa jedna je od najčešćih vrsta boli. Istovremeno je i jedna od najiscrpljujućih. Zašto? Mnogo je uzroka ove vrste boli, a svi su u najmanju ruku neugodni. Jaka bol u donjem dijelu leđa može čak i obične svakodnevne poslove učiniti gotovo nemogućima. Sve su to stvari koje inače uzimamo zdravo za gotovo, primjerice saginjanje kako bismo pokupili dječje igračke ili vađenje jela iz pećnice. Većini će takvi i slični zadaci biti jednostavni, ali onima s boli u donjem dijelu leđa oni su prava noćna mora. Znamo kako se osjećate. No ne brinite. Noćna je mora uskoro gotova.

Jedan od glavnih uzroka boli u donjem dijelu leđa je istezanje mišića i ligamenata. Bol se također može pojaviti kad su mišići i ligamenti toliko istegnuti da je došlo do njihovog oštećenja, tada se javlja akutna bol. Bol u donjem dijelu leđa mogu izazvati neka kronična i dugotrajna stanja koja je teže liječiti. Jedno od takvih stanja je hernija lumbalnog diska, kao i neke druge degenerativne i upalne bolesti kralježnice. Deformacije poput skolioze ili kifoze i kompresijske frakture zbog osteoporoze su česti uzroci boli u donjem dijelu leđa.

Zapamtite, donji dio leđa podupire gornji dio tijela i omogućuje pokrete kao što su okretanje i savijanje. Kada je u pitanju liječenje boli u ovom području, postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti kod kuće.

5 načina za ublažavanje boli u donjem dijelu leđa

Za početak zapamtite da različiti pristupi mogu donijeti različite rezultate ovisno o intenzitetu boli.  Trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o ispravnom medicinskom liječenju boli u donjem dijelu leđa. Evo nekih stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste poboljšali svoje zdravlje i ublažili bol.

1. Krećite se

Istina je da možda osjećate bol dok se krećete, ali nemojte stati. Možda se može činiti da je dobra ideja zaustaviti se i odmoriti, no trebate učiniti upravo suprotno. Sjedilački način života neće dovesti do nestanka boli, tako da je najbolje da se krećete. Možete, na primjer, otići u polusatnu šetnju. Možete se posavjetovati s fizioterapeutom o vježbama koje biste trebali izvoditi. Dobar fizioterapeut zlata vrijedi kad je u pitanju bol u donjem dijelu leđa. Kod ove vrste boli uvjek se treba posavjetovati s liječnikom i aktivnosti uskladiti s njegovim uputama.  

2. Održavajte normalnu tjelesnu težinu

Morate ostati aktivni i kretati se, ne samo radi ublažavanja boli, već i radi održavanja normalne tjelesne težine. Ne zaboravite da će prekomjerna težina vjerojatno pojačati bol u donjem dijelu leđa.

3. Uključite prehranu bogatu magnezijem i vitaminom D

Poznato je da je bol u donjem dijelu leđa često uzrokovana stanjima koja zahtijevaju nadoknadu vitaminima i mineralima u prehrani. Ako bol uzrokuje istegnuti mišić, često se preporučuje magnezij, a ako je bol uzrokovana poremećajem kao što je osteoporoza, jedan od vitamina koji se preporučuje je vitamin D. U svakom slučaju, sve su ovo stanja koja trebaju savjet i preporuku liječnika.

4. Toplina i led pomažu

Led je najbolji ako je bol u donjem dijelu leđa uzrokovana oticanjem ili upalom. Jastučić za grijanje može biti bolji izbor ako su vam mišići ukočeni i ako im je potrebno opuštanje.

5. Određeni lijekovi koji se izdaju bez recepta učinkoviti su u ublažavanju boli

ALKALOID PROMO

Lijekovi koji se izdaju bez recepta poput lijeka BloxMAX forte odličan su izbor za ublažavanje boli u donjem dijelu leđa. Zašto? Svaka tableta lijeka BloxMAX forte sadrži 400 mg ibuprofena. Kao što znate, ibuprofen ublažava bolove, oticanje i povišenu tjelesnu temperaturu. BlokMAX forte je nesteroidni protuupalni lijek i preporučuje se i za druge vrste boli, poput glavobolje, reumatske boli, menstrualne boli, pa čak i zubobolje.

Želite li saznati više o lijeku BlokMAX forte posjetite stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.