Upala mišića prouzrokovana vježbanjem i pet savjeta za ublažavanje boli

Vježbanje je odlično. Sastavni je dio održavanja zdravog načina života i normalne tjelesne težine. No vježbanje nekad može dovesti do upale mišića i boli u različitim dijelovima tijela. Ne brinite. Ovakve su upale učestalije nego što ste mislili.

Ponekad upalu može prouzročiti naprezanje mišića, istegnuti mišić ili pak uporaba mišićne grupe koju dugo niste koristili prilikom vježbanja. Sve ovo mogu biti pokazatelji da vam vježbanje pomaže. Mišići vam postaju veći i snažniji. Samo tako nastavite!

Dvije vrste upale mišića

Postoje dvije vrste upale mišića. Prva je akutna upala koja se osjeti neposredno nakon vježbanja., Dobra vijest je da brzo nestane. Druga upala mišića je ona sa zakašnjelim početkom. Kod ove upale mišića simptomi se mogu pojaviti i 24 – 72 sata nakon vježbanja, a često traje dulje od akutne upale. I jedna i druga upala su bolne, no znate kako glasi uzrečica: “Bez muke nema nauke.“

Šalu na stranu, bol prouzrokovana upalom mišića nije zanemariva. Često je potrebna pomoć u njezinom ublažavanju. Na sreću imamo 5 savjeta za ublažavanje boli u mišićima.

1. Konzumiranje tzv. protuupalne hrane može vam biti od pomoći

Koja je hrana protuupalna? Primjerice đumbir, ananas, kurkuma, lubenica. Probajte ih. Vrlo su ukusni. No to nisu sve protuupalne namirnice, pokušajte ih pronaći još.

2. Nemojte zaboraviti na kupke s gorkom soli

Duga, vruća kupka s gorkom soli također može ublažiti upalu mišića. Pitate se što je to gorka sol? Gorka sol jedna je od mnogih prirodnih mineralnih soli, spoj magnezija i sulfata. Istraživanjima je otkriveno da se magnezij i sulfat lako apsorbiraju kroz kožu, što čini kupke s gorkom soli jednostavnim i idealnim načinom za ublažavanje boli. Toplina same kupke je također od velike pomoći, ali gorka sol je glavni igrač.

3. Ključ je u hidraciji

Hidracija čini čuda za vaše tijelo, a također je korisna i za ublažavanje bolova u mišićima. Kad se mišići naprežu, oslobađaju štetne tvari i toksine koje je potrebno filtrirati iz tijela. Ne postoji bolji način za to od dobre stare vode.

4. Masaža, masaža i još masaže

Svatko si bar ponekad treba priuštiti masažu. Priuštite si je i vi, posebice ako se borite s upalom mišića. Nježna masaža može pomoći u ublažavanju boli. Međutim, prije nego što naručite masažu kod svojeg masera ili fizioterapeuta, najbolje je prvo se posavjetovati sa svojim liječnikom. Ne može se svaka bol liječiti masažom, a moguće je i pogoršanje boli. Stoga, prije nego što nešto poduzmete, prvo se posavjetujte s liječnikom.

5. Lijekovi za ublažavanje boli koji se izdaju bez recepta

I na kraju… Jedan od najučinkovitijih načina za borbu protiv upale mišića i boli u mišićima je uzimanje protuupalnih lijekova od kojih se neki izdaju bez recepta.

ALKALOID PROMO

Jedan od učinkovitih  lijekova u borbi protiv upale mišića i boli u mišićima je BlokMAX. Zašto? Zato što jedna tableta sadrži 200 mg ibuprofena, nesteroidnog protuupalnog lijeka koji ublažava bolove, oticanje i povišenu tjelesnu temperaturu. Učinkovit je i dobro podnošljiv.

Želite li saznati više o lijeku BlokMAX posjetite  stranicu proizvoda.

Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.