Uvod u zubobolju: vrste, simptomi i uzroci

Nema boli do zubobolje, neki bi rekli. Bolna je, iritantna i vrlo raširena. Većina nas ju je barem jednom iskusila. Bol povezana sa zubima najizraženija je noću. San se čini gotovo nemoguć, a bol kao da postaje sve jača kroz noć. Nije zaista jača, ali čini nam se kao da je.

Jeste li znali da postoji nekoliko vrsta zubobolje?

Pogledajmo o čemu se radi.

Kao prvo, tu je tupa, uporna bol koja je najčešća vrsta zubobolje. Zašto do nje dolazi? Možda vam je nešto zapelo u zubu ili zubnom mesu, ili bol izaziva apsces. Naravno, škrgutanje zubima  može isto uzrokovati takvu bol, ali svejedno ju je potrebno čim prije ublažiti.

Zatim je tu oštra bol. To je bol do koje dolazi uslijed karijesa, puknuća zuba ili ispadanja krunice. Ne smijemo zaboraviti ni na osjetljivost zuba na hladnoću te bol koja dolazi uslijed izlaganja hladnoći. Naposljetku tu je i snažna pulsirajuća bol. Također je potrebno provjeriti je li došlo do promjene boje zubnog mesa, pa čak i ima li krvarenja desni te širi li se iz usta čudan neugodan miris.

Koji su simptomi zubobolje?

Kako i samo ime daje naslutiti, bol je glavni simptom zubobolje. No ovisno o boli i ozbiljnosti dentalnog problema, moguće su i otekline. Ponekad može doći do vrućice, a u najgorim slučajevima i do iscjetka neugodnog mirisa i okusa iz bolnog zuba.

Što uzrokuje zubobolju i kako ju možemo ublažiti?

Mnogo je uzroka zubobolje. Većinom je uzrokovana karijesom. U trenutku kada karijes ili apsces postanu ozbiljan problem, počinje i bol. No škrgutanje zubima i bolesti desni također su veliki uzročnici zubobolje. Različite bolesti i dentalni problemi uzrokuju različite vrste zubobolje, a sve ih je potrebno provjeriti odlaskom kod stomatologa.

Pre nego sto dođete do svog stomatologa, mogu Vam pomoći privremena rješenja. Ublažavanje boli neophodno je za zubobolju. Stavljanje hladnih obloga na bolno mjesto uvijek je dobra mogućnost, kao i ispiranje slanom vodom. Ali najsigurniji i najučinkovitiji izbor za brzo olakšanje boli su lijekovi analgetici, a većinom se izdaju bez liječničkog recepta.

ALKALOID PROMO

Brže do cilja uz BlokMax Rapid.

BlokMAX Rapid je učinkovit u kratkotrajnom simptomatskom liječenju zubobolje. Zašto? Zato što BlokMAX Rapid sadrži ibuprofenlizinat, sol ibuprofena koja pripada skupini lijekova koji se nazivaju nesteroidni protuupalni lijekovi. Ima analgetska, protuupalna i antipiretička svojstva.

Klinički dokaz pokazuje da prilikom uzimanja doze od 1 tablete ibuprofenlizinata od 684 mg (što odgovara 400 mg ibuprofena) učinci ublažavanja boli mogu trajati do 8 sati. 1

1 BlokMAX Rapid 400 mg filmom obložene tablete, Sažetak opisa svojstava lijeka.

Bol nestaje!

Dok čekate termin kod stomatologa kako biste riješili problem zubobolje, dobro je imati plan B koji je učinkovit i dostupan u vašoj lokalnoj ljekarni. Nitko ne voli živjeti s boli, zato dajte lijeku BlokMAX Rapid priliku. To je pravo rješenje za vašu zubobolju, a možete ga dobiti bez recepta.

Želite li saznati više o lijeku BlokMAX Rapid posjetite  stranicu proizvoda.

Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.