Akutni, subakutni i kronični kašalj u odraslih: koja je razlika?

Vjerojatno ste čuli ove pojmove: akutni, kronični i subakutni. No osim ako ste medicinski stručnjak vjerojatno ne znate točno značenje tih pojmova. Nije svaki kašalj isti bez obzira na činjenicu da se radi o istom refleksu.

Što su akutni, subakutni i kronični kašalj?

Moramo naglasiti da se svaki od ove tri vrste kašlja karakterizira određenim trajanjem i jačinom simptoma. Kreću se od blagih do teških, a zbog razlike u jačini može varirati i njihovo trajanje – od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Akutni kašalj

U medicinskom smislu, termin akutno znači da bolest kratko traje ili da je u početnoj fazi. To znači da nije bilo prilike da se bolest razvije do ozbiljnijih faza. Najčešći uzroci akutnog kašlja su virusne infekcije gornjih dišnih puteva. Kod ove vrste kašlja antibiotici se općenito ne preporučuju. Preporučuju se jednostavni postupci kao što su hidratacija, inhalacije i farmaceutski proizvodi bez recepta.

Subakutni kašalj

Pojam „subakutno“ opisuje se kao „manje izražen po jačini ili trajanju od odgovarajućeg akutnog stanja“. Uzmimo za primjer postinfektivni kašalj. To je subakutni kašalj koji počinje akutnom infekcijom respiratornog trakta koja obično ne preraste u upalu pluća (tj. radiološki nalaz pluća je uredan), te se obično povuče bez liječenja.

I na posljetku…

Kronični kašalj

To je kašalj koji traje ili se javlja iznova i iznova tijekom dugog razdoblja. Također se smatra da je najteži oblik kašlja i da ga je najteže liječiti. Stoga je u pristupu liječenju važan dijagnostički nalaz i izbjegavanje lijekova i nadražujućih tvari koje uzrokuju kašalj. U približno 95 % slučajeva kronični kašalj u imunokompetentnih odraslih osoba povezan je s poremećajima u gornjim dišnim putevima, dok je u ostalih 5 % slučajeva kronični kašalj posljedica drugih bolesti, kao što su bronhogeni karcinom, sarkoidoza, tuberkuloza i zatajenje srca. Kronični kašalj teže je liječiti, ali nije nemoguće.

Plan liječenja ovisi o vrstama kašlja i njihovim glavnim karakteristikama. 

Ako mislite da biste mogli patiti od neke od gore opisanih vrsta kašlja, svakako se obratite svom liječniku.

ALKALOID PROMO

Kapsule BRONLES učinkovite su u liječenju bolesti dišnog sustava kada se nakupi previše sluzi ili je sluz previše ljepljiva. Djelatna tvar kapsula BRONLES je karbocistein, vaš glavni saveznik u borbi za ublažavanje akutnog mokrog kašlja. Ima snažan učinak kojim smanjuje viskoznost sluzi i koji pomaže uklanjanju sluzi iz dišnog sustava. Kapsule Bronles propisuju se za odrasle i jednostavne su za uporabu kad god su vam potrebne.

Želite li saznati više o lijeku BRONLES posjetite stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.