Mokri ili suhi kašalj? Razlike i liječenje

Kašalj i sezona prehlade i gripe idu ruku pod ruku. Svi smo kroz to prošli, i iskustvo nikad nije ugodno.

Kašalj je dobar i jasan dijagnostički alat svakom liječniku. Medicinski stručnjaci procjenjuju razlike u kašlju kako bi otkrili uzrok problema i postavili dijagnozu. Važno je razlikovati mokri, produktivni kašalj od suhog, neproduktivnog jer se pristup u liječenju razlikuje. Ali kako znati o kojoj se vrsti kašlja radi? I kako ga liječiti? Pregledajmo mogućnosti zajedno. No prvo…

Mokri ili suhi kašalj? Saznajmo razliku

Kao što samo ime upućuje, suhi kašalj je suh, neproduktivan i uporan. Praćen je kratkim dahom i možete ga prepoznati po karakterističnom zvuku koji se proizvodi tijekom kašljanja. To je grubi zvuk koji pomalo nalikuje lavežu. No za razliku od mokrog, kod suhog kašlja se ne stvara i izbacuje sluz, i većinom dolazi iz stražnjeg dijela grla. Zato ga bolesnici često opisuju kao izrazito neugodan osjećaj.

Mokri kašalj sušta je suprotnost. Stvara se i izbacuje sluz koja se nakuplja u donjim dišnim putevima. Pri tome je jako važno smanjiti viskoznost sluzi i olakšati iskašljavanje. Na taj način se iz donjih dušnih puteva odstranjuju mikroorganizmi, alergeni, i drugi uzročnici mokrog kašlja.

Liječenje se razlikuje ovisno o vrsti kašlja

Kako su ove dvije vrste kašlja na različitim krajevima spektra, tako se i liječenja razlikuju ovisno o vrsti kašlja. Suhi kašalj i stezanje u prsima mogu se ublažiti uzimanjem dovoljno tekućine i meda i uz puno odmaranja. Uporaba ovlaživača zraka također može pomoći.

ALKALOID PROMO

Farmaceutski proizvodi bez recepta poput kapsula Bronles iznimno pomažu u liječenju mokrog, produktivnog kašlja. Zašto? Zato što je jedna od glavnih komponenti u kapsulama Bronles karbocistein. To je vrsta mukolitičkog lijeka koji brzo i učinkovito smanjuje viskoznost sluzi i pomaže u njezinom iskašljavanju. 

Želite li saznati više o lijeku Bronles posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.